Ve fotbalových soutěžích jde do tuhého. Že by ale uplynulé dějství nějak výrazně přispělo k zodpovězení otázek, které s napětím sledují fanoušci v okrese, o tom nemůže být, až na výjimky, příliš řeč. Právě naopak, vždyť mnohé tabulky se ještě více zamotaly.

1. Jednadvacet bodů, to je bilance jako hrom

Po podzimu to s fotbalisty Poličky nevypadalo v krajském přeboru zrovna dobře a na místě byly i obavy ze sestupu. Jenže jaro zřetelně ukazuje, že první polovina sezony byla pouze ojedinělým výpadkem a Polička kvalitou kádru i předváděné hry náleží do horní poloviny tabulky. Důkazem budiž to, že šestkrát vyhrála, třikrát remizovala a podlehla jenom postupovému aspirantovi z Chrudimi. S touto bilancí patří k elitním týmům jara a o nějakých starostech se setrváním v přeboru si v tuto chvíli může nechat v klidu vyprávět. Jí se už netýkají.

2. Svitavské béčko zažívá jaro snů

Zatímco divizní celek se i nadále trápí a mnoho radosti svým příznivcům v poslední době nenabídl, tak jeho rezerva v I. A třídě září. A to tak, že čtyři kola před koncem atakuje přední pozice a kromě vedoucích Bítovan má ostatní elitní soupeře na dosah. Není to náhoda, protože béčko předvádí fotbal, na jaký se dá dívat a jaký na soupeře platí. Dlouho to platilo jen doma na umělé trávě v Lánech, naposledy to odnesly Valy, jenomže přišla také vítězství v Chrudimi a Libchavách a jak se zdá, časy se mění. Jestliže si třeba takové útočné duel Ovad – Frolo udrží svůj aktuální gólový apetit alespoň do sobotního utkání v Pardubičkách, můžeme se nadít v podání Svitav ve finiši I. A třídy zajímavých věcí.

3. Letošní I. B třída? Složitá křížovka

Čtyři kola chybí do konce mistrovského ročníku a pokud se v některé ze soutěží nedá pořád vůbec nic odhadovat, je to skupina B krajské I. B třídy. Už samotný fakt, že nejlepší celek má na kontě 36 bodů, svědčí nejlépe o tom, jak jsou síly jednotlivých týmů vyrovnané. Také to znamená, že postupová laťka visí nebývale nízko, což je životní šance pro mužstva, která by normálně tak vysoko nepomýšlela. Příkladem je Pomezí, které dává úspěšně zapomenout na svoje obvyklé soužení ve druhé polovině sezony a, jak naznačilo drtivé vítězství 6:2 nad vedoucí Českou Třebovou B, forma mu naopak v pravý čas graduje. A navíc před ním nestojí jednoznačný úkol postoupit, může hrát v klidu a bez nervů, což bude jeho značná psychická výhoda. Ostatně na tahu jsou nyní rivalové z České Třebové, Lanškrouna nebo FC Jiskra, kteří tento týden ještě dohrávají odložené zápasy.

4. Jasný favorit? Zapomeňte!

Před několika koly se zdálo, že o primát v okresním přeboru a postup do kraje se poperou Čistá s Linharticemi a nikdo ostatní do jejich bitvy nezasáhne. Ukázalo se to však jako zcela chybná prognóza a najednou tu máme minimálně pět reálných uchazečů o ty nejvyšší pozice. Samozřejmě, že nejlépe je na tom pořád Čistá a pokud všechno vyhraje, nikdo ji o titul nepřipraví. To se hezky řekne, ale hůře činí, tím spíše, že tlak soupeřů je stále silnější. Podle sestavy na tom je snad nejlépe Horka s řadou borců ostřílených svitavským fotbalem, ta však na lídra ztrácí pět bodů a to není málo. Svoji naději živí i v Linharticích, Janově a Jevíčku a všichni čekají na rozhodující okamžik.

5. Po čtyřiceti letech v okresním přeboru

Když se celek SK Rohozná krčil v polovině sezony 2011/12 na posledním místě III. třídy s pouhými sedmi body, nevypadalo to s ním růžově. Toto byl zřejmě dostatečný impuls pro skupinu nadšenců, jimž nebyl osud rohozenské kopané lhostejný. Zformoval se kolektiv, jenž dokázal zachránit III. třídu. V tu chvíli však nikdo netušil, co bude následovat. V další sezoně se mužstvo Rohozné od začátku usadilo na prvním místě. K překvapení všech si nejenže tuto pozici dokázal udržet, ale pět kol před koncem má jistou účast v příštím ročníku okresního přeboru. A tuto soutěž bude hrát po čtyřech desítkách roků.

(rh, olš)