Ještě jeden víkend a mistrovský fotbalový podzim v regionu zhasne jako skomírající plamínek svíčky. Okresní přebor se také uložil k zimnímu spánku, zbývá jen poslední kolo v divizi a přeboru kraje.

1. Kanonýr se proměnil v excelentního nahrávače

Ivo Svoboda patří ve svitavském týmu mezi ty fotbalisty, od kterých se čeká, že budou rozhodovat zápasy. Alespoň v minulé sezoně to takhle platilo a fanoušci si navykli na stabilní gólový přísun z jeho kopaček. Na podzim se mu zdaleka tak nevede, ale v posledním domácím duelu s Trutnovem předvedl, že pokud mu tam nepadají góly, může je připravovat spoluhráčům. A to mu šlo bravurně. Vždyť nahrával na všechny tři zásahy svého mužstva a byly to exkluzivní nabídky, jaké zakončovatelé prostě nemohli odmítnout. Takový Michal Seidler to z metru nemohl netrefit. Zkrátka, když přijde na nohu tak nádherný míč, dávají se góly skoro samy.

2. Když pomůže soupeř, tak se fotbal líbí

Ještě jednou k utkání Svitavy – Trutnov, které se zařadilo k těm nejpohlednějším, jaká byla na Svitavském stadionu na podzim k vidění. A byla to zásluha obou soupeřů. Hosté příjemně překvapili svým ofenzivním a otevřeným pojetím. Jediné, co jim chybělo, byla větší kvalita ve finální fázi, kde jakoby se skoro báli, že by snad mohli skórovat. Nicméně v každém případě se i díky nim na celý zápas dalo dívat a i když se trenérovi podobný hurá fotbal zase tolik nezamlouval, tak divákům v hledišti určitě ano. Jistě více než nedávná klání s Náchodem nebo Vysokým Mýtem, v nichž hosté nechali veškerou herní aktivitu někde v autobuse a jen pasivně bránili. Ostatně i domácím se díky sympatickému přístupu jejich soka hrálo lépe a s daleko větší chutí, což bylo jasně patrné.

3. Souboj svitavských brankářů pro litomyšlského

Derby krajského přeboru, které proti sobě svedlo litomyšlskou Jiskru a béčko Svitav, bylo velmi prestižní mimo jiné pro gólmany, kteří se postavili mezi tyče. Oba jsou kmenovými hráči svitavského klubu a oba v tomto kalendářním roce oblékli dres Litomyšle. Jan Lampárek na jaře a Milan Kavalír nyní na podzim. A byly to právě jejich zákroky, které se do značné míry podepsaly pod konečný výsledek. Každý ovšem jinak. Kavalír zvládl jednu ze zlomových situací ještě za bezbrankového stavu, když se na něho řítil osamocený Stenzl, jemuž nedovolil dát gól. Naopak Lampárek nezasáhl o pár minut později ideálně proti Zemanově střele, která mu nešťastně propadla do sítě, což Jiskru nasměrovalo k životně důležitému vítězství.

4. Tři body byly skoro v hrsti, zůstal tak tak jeden

Zápas mezi Dolním Újezdem a Pardubičkami budiž dokladem toho, jak nevyzpytatelný umí fotbal být a co všechno se během devadesáti minut může semlít. Po úvodní fázi utkání panovala v Bořkově idylka a pohodička vyjádřená dvougólovým vedením domácích. Ovšem v závěru poločasu přišla dvojnásobná porce smůly ve vyložených šancích (tyč – dorážka – odkop z čáry, břevno – dorážka – odkop z čáry) a tu se v hlavách příznivců usadila neodbytná myšlenka: „Jen aby nás to nemrzelo". Mrzelo. Soupeř, který skoro klečel na kolenou, se zase postavil na nohy, hned po zahájení druhé půle vstřelil kontaktní gól, potom vyrovnal a nakonec divže se skóre naprosto neobrátilo.

5. O postup nehraje téměř nikdo, o záchranu skoro všichni

Po čtrnácti kolech, které má za sebou okresní přebor, v něm pozorujeme trend, který je patrný i v řadě dalších soutěžích. Vyskočila dvě tři mužstva, která se pohybují na předních pozicích, a to ještě s dost výraznými odstupy, zatímco ve spodní polovině je natěsnáno, až to není hezké. Zdá, se, že se snad bude více bojovat o udržení než o postup. Mezi vedoucí Dlouhou Loučkou a pátým Jevíčkem zeje propast zvící patnácti bodů, zatímco mezi Jevíčkem a předposledním Opatovem je jen osmibodová mezera. Přeboru tedy vyrovnanost nechybí, jaksi ale jinde, než by bylo záhodno.

TÝM KOLA: Sokol Dlouhá Loučka. Nejvíce bodů, nejvíce výher, žádná porážka, nejlepší obrana, nejlepší útok a na závěr vítězství 6:1. To jsou superlativy pro lídra okresního přeboru.

ZKLAMÁNÍ KOLA: TJ Jaroměřice. Celek z Malé Hané poslední dvě okresní kola zmastil tak, až se tomu nechce věřit. Jistě, hrál venku, jenže to dva nezdary při skóre 3:11 neomlouvá.