1. Něco podobného si fanoušci snad nezaslouží

Řeč je o dvou výsledcích, které v minulém kole nemile zaskočily diváky v krajském přeboru. Jistě, porážky regionálních týmů byly vlastně tři, nicméně Dolnoújezdští, ti si alespoň mohli říci: „Bojovali jsme, jak se dalo, ale soupeř z Moravan byl prostě lepší." To se může stát. Co by se však stát nemělo, to je třeba skutečnost, že celek, který body nutně potřebuje, je na domácím hřišti odevzdá tak lehce, jako Litomyšl ve druhém poločase Chocni. Půjde-li to tímto stylem dál, tak se Jiskra může v soutěži zachránit jedině tím, že se najdou ještě některé slabší týmy. Což zatím je Horní Jelení, jenže to také nemusí trvat věčně. Stačí, aby jeho soupeři přistoupili k duelu s outsiderem stejně jako nyní Svitavy. Ano, slabší chvilka může přijít na každého, ale probůh, rozdíl v kvalitě fotbalistů v obou týmech by se v průběhu devadesáti minut asi měl na něčem projevit…

2. Probuzený kanonýr dirigoval jasnou výhru

Góly zatím na jaře citelně chyběly fotbalistům z Moravské Třebové, kteří se z důvodu ofenzivní bídy propadali krajskou tabulkou. A v první řadě to byly góly od Lukáše Masopusta, jenž je v kádru Slovanu hlavně od toho, aby se staral o příděly do soupeřových svatyní a to se mu doposud příliš nedařilo. Duel proti Pardubičkám přinesl žádanou změnu a tohoto střelce zastihl v jeho staré dobré pohodě. Byl totiž u všeho, co se „šustlo" v pokutovém území hostů, třemi góly rozhodl o výsledku, pálil i do tyčí a vytrvale testoval brankáře Zahradníka. Na druhou stranu by byl hřích se neprosadit, když mu děravá a nedůrazná defenziva slabého rivala nechávala tolik prostoru. To zkrátka kanonýr Masopustova formátu využít musí, těžko se však taková volnost bude opakovat. Až další klání ukážou, zda bude jeho obrození trvalé.

3. Když se to čekalo nejméně, tak se zaskvěli

Jestliže zavítá druhý celek jakékoli fotbalové soutěže na trávník soupeře, který se v ní aktuálně spíše trápí, tak znějí prognózy většinou jasně a papírový outsider se často obává, aby neodešel s debaklem. Jsou však i případy, kdy se vzepře nalajnovanému osudu a potom se dějí věcí. Příkladem budiž „átřídní" zápas v Pomezí. Domácí neprožívali v posledních týdnech jednoduché časy, ale jakoby čekali, až se proti nim postaví opravdu kvalitní rival, aby předvedli, že i se všemi zdravotními lapáliemi, které stíhají jejich kádr, pořád dovedou podat parádní výkon. Až tak parádní, že se favorizovaní hosté na nic zásadního nezmohli a ani moc nepřipomínali aspiranta na postup. Hlavní zprávou pro hráče i trenéry po tomto vystoupení je, že když se chce, tak to jde. Jenom je třeba to ze sebe dostat častěji, než se to zatím na jaře dělo.

4. Vstřelení branky je výjimkou, ne pravidlem

Ve spodní polovině tabulky I. B třídy se pořadí přesýpá každým týdnem, jedna konstanta však zůstává a to je obsazení posledního místa. Morašice se z něj od začátku jara nehnuly ani o píď. Co hůře, jejich pozice je stále mizernější. Na předposlední Sebranice ztrácejí pět a na dvanáctou Loučku už sedm bodů. Hlavní potíž je v tom, že splnit základní fotbalový úkol a vstřelit branku je pro Morašické asi tak náročné jako narubat tunu uhlí. Za šest jarních kol, tedy 540 minut hry, dali všeho všudy dva, celkem jich za devatenáct zápasů zaznamenali šestnáct a to jsou čísla, která znamenají K. O. a současně nejrychlejší jízdenku do okresního přeboru. Ostatně utkání v Poličce toho bylo dokladem. I když hosté prohrávali o půlce 0:2, tak měli možnosti na to, aby po pauze vývoj zdramatizovali, ale jejich střelci neopustili svůj stín.

5. Postupové karty se začínají odkrývat

V okresní III. třídě pokračuje boj o dvě přímo postupová a jedno barážové místo do přeboru, stejně tak je pořád ve hře prvenství v soutěži. To je potřeba rozlišovat, neboť, jak známo, průběžné vedoucí společné družstvo ze Starého Města a Moravské Třebové startuje bez nároku na postup, který si vybojují dva další nejlépe umístěné celky. Jedním z nich bezpochyby bude, pakliže úplně nezkolabuje, Opatov, to je po jeho drtivé výhře v Borové každému jasné. Navíc se určitě ještě pokusí zaútočit na vedoucí společný tým, formu na to, zdá se, má. Zmíněná Borová drží v rukou druhou vstupenku do okresního přeboru a podle bodových rozestupů se zdá, že připravit ji o ni může jen béčko Kunčiny, které nyní hlídá post značící baráž. Ztráta dalších mužstev je až nečekaně výrazná a finiš sezony se blíží.

POCHVALA KOLA: SK Polička

Vyhrát v Žamberku, to v této sezoně není jen tak. A jestliže se to povede poměrem 4:0, jedná se o známku skutečně povedeného zápasu. Právě takový odehráli poličští fotbalisté, kteří ke třem bodům vyrazili také díky brance po dvanácti sekundách.

ZKLAMÁNÍ KOLA: Sokol Čistá

Po třech vítězstvích v řadě přišlo vystřízlivění. Proč? Magické slovo efektivita bylo jasně na straně soupeře z Libchav. Což o to, na umělecký dojem byl Čistečtí asi zvítězili, ale za ten se body nedávají. V zakončení vyhořeli a padli jasně o tři góly.