Soutěžní ročník na amatérské úrovni byl na začátku měsíce dubna ukončen bez určení vítězů, postupujících a sestupujících mužstev. Čas však letí dál, máme tu konec května a tímto pádem je nutno zahájit přípravy mistrovské fotbalové sezony 2020/2021.

Jednotlivé řídící orgány v těchto dnech rozesílají svým klubům přihlášky do nového ročníku, sestavují termínové listiny a chystají veškeré náležitosti. Musí přitom doufat, že jim jejich snažení dříve či později nezhatí pan Koronavirus. Což ovšem neovlivní…

OBSAZENÍ BEZ ZMĚNY?

Ve složení jednotlivých skupin by bez postupů či sestupů teoreticky neměly nastat změny, což platí rovněž pro Pardubický krajský fotbalový svaz a čtyři jeho okresy. Teorie je však jedná věc a realita druhá, tudíž nelze vyloučit, že se některá družstva přihlásí do soutěží nižších, než v jakých hrála doposud, případně se nepřihlásí vůbec.

Bude-li třeba doplnit počet účastníků soutěže na požadovaný počet, přijdou ke slovu tabulky v podobě, v jaké se nacházely ke dni 8. dubna, tedy v okamžiku ukončení sezony. A osloveny s nabídkou na vyšší třídu by byly celky podle dosaženého umístění.

KRAJ CHCE ZAČÍT BRZY

Další podstatnou věcí je termínová listina. Zatímco Řídící komise pro Čechy (Česká fotbalová liga, divize) stanovila začátek svých soutěží na 22. – 23. srpna (týden předtím je na programu 1. kolo celorepublikového MOL Cupu) a většina českých krajů se tomuto datu přizpůsobila (znamená to mj. konec podzimní části až 29. listopadu!), tak v Pardubickém kraji je STK přece jenom optimističtější a chce začít jako každoročně o druhém srpnovém víkendu (8. – 9. 8.) s tím, že dva předešlé víkendy by se odehrávaly pohárové boje.

Jestli bude tato doba pro rozehrání sezony skutečně reálná a s jakými to případně bude omezeními, to je v tuhle chvíli věštěním z křišťálové koule. Uplynulé týdny nás přesvědčily, že situace se může změnit ze dne na den.

Soutěže mládeže jsou otevřeny pro všechny zájemce podle jejich vlastního uvážení, nezáleží tedy na jejich výsledcích v nedokončeném ročníku. Navíc se v nich neplatí startovné (v soutěžích dospělých to je 2500 korun), poníženy budou také kompenzační poplatky při nesplnění předepsaného počtu družstev mládeže, a to na polovinu oproti standardní výši.

Uzávěrka pro podání přihlášek do krajských fotbalových soutěží je 19. června.