Dobrou sezonu má ve fotbalovém krajském přeboru za sebou celek SKP Slovan. Patřil k širší špičce soutěže a tuto pozici bude chtít uhájit v ročníku novém, v němž Ladislava Kučerňáka nahradí na trenérském postu Martin Komoň. Za uplynulým obdobím se poohlíží předseda klubu MARTIN TYLŠAR, který s ním může být spokojen.

Jaké bylo mistrovské fotbalové jaro 2012 pro moravskotřebovský fotbal z vašeho pohledu?

Po návratu do krajském přeboru a podzimních výsledcích bylo naším cílem skončit v první polovině tabulky a nemuset se do posledních kol strachovat o záchranu soutěže. Proto bylo jaro pro náš tým úspěšné.

Celkově jste v přeboru jako nováček obsadili sedmé místo. Jak vysoko tento výsledek stavíte?

Jak už jsem uváděl před sezonou, nebral jsem nás jako nováčka. Není to o tom, jak vysoko stavíme konečné sedmé místo. Bereme to tak, že jsme splnili stanovený cíl a tudíž považujeme skončenou sezonu za povedenou.

Souhlasíte s tím názorem, že konečné umístění je po průběhu jarní části vzhledem k předvedeným výkonům opticky horší, než byste si zasloužili?

Asi ano. Když si promítnu naše jarní výkony a jimi dosažené výsledky, tak jsme si zasloužili získat o tři až pět bodů více, což by znamenalo v konečné tabulce třetí nebo čtvrté místo. Ale na druhou stranu na podzim jsme měli několikrát štěstí v zápasech, ve kterých jsme bodovali, takže náš zisk zřejmě odpovídá předvedeným výkonům.

Přestože se v zimě vrátil útočník Konečný, tak jste v týmu nenašli produktivního dvouciferného střelce. Myslíte, že to do budoucna může být problém?

Pokud bude mužstvo předvádět kolektivní výkony jako dosud, nemuselo by to přinést výraznější potíže. Nehledě na to, že sehnat gólového útočníka jako má například Polička ve Stejskalovi není v dnešní ekonomicky pro sport nepříznivé době jednoduché.

Když byste měl vybrat top jarní zápasy, a naopak ty nejméně vydařené, které by to byly?

Mezi nejpovedenější představení na jaře patřila domácí vítězství s Vysokým Mýtem, Lanškrounem a Poličkou, naopak jediným vyloženým propadákem bylo utkání v Heřmanově Městci.

Pokud se podíváme na herní styl, kterým jste se chtěli prezentovat, do jaké míry jste byli v tomto ohledu spokojeni?

Vzhledem k tomu, že v jarní části drtivá většina týmu nemohla z důvodu pracovních a studijních povinností téměř trénovat, nezbývalo nám, než hrát ze zajištěné obrany a spoléhat na brejky. To nám během jara vycházelo, takže musíme být s předváděnou hrou spokojeni.

Co pozitivního si může váš celek odnést do příštího ročníku, načem negativním se budete snažit nejvíce pracovat?

Co se týká pozitivních věcí, jde zejména o dobrou práci obrany a týmové výkony. Zlepšit musíme tréninkovou docházku, a to přesto, že hráči jsou limitováni pracovními a studijními povinnostmi.

Tradiční otázka – koho z vašich hráčů byste za odvedené výkony v sezoně vyzdvihl?

Vzhledem k tomu, že jsme, jak jsem již uvedl, spoléhali na týmovou hru, nechci vyzdvihovat jednotlivce. Pokud bych měl někoho skutečně vyzdvihnout, musím asi jmenovat brankáře Martina Spáčila, který se po svém nepříjemném podzimním onemocnění dokázal dostat do výborné formy a byl na jaře ve většině utkání velkou oporou.

Jak byste celkově zhodnotil odehraný krajský přebor, jeho úroveň, jaké klady či zápory vás v uplynulé sezoně zaujaly?

Hra většiny týmů má velmi dobrou úroveň, samotná soutěž je velmi kvalitní, navíc vzhledem k letošní vyrovnanosti bylo až do posledních kol o co hrát, což muselo být zajímavé i pro fanoušky. Stále lepší jsou i výkony rozhodčích. Jediným záporem byla dle mého názoru snaha vedení krajského svazu tuto kvalitní a zajímavou soutěž rozbít a vytvořit nový společný přebor s Královéhradeckým krajem, který by nepřinesl týmům z Pardubického kraje nic výrazně pozitivního.

Jaké jsou vaše plány pro letní přestávku, co se přípravy a možných pohybů v kádru týče?

Letní příprava se bude jako již několik let odehrávat v domácích podmínkách. Co se týká kádru, nejraději bychom ho udrželi pohromadě, ale bude to obtížné a těžko se nám to asi podaří. Třem hráčům skončilo hostování, další dva uvažují o ukončení působení ve Slovanu, zaznamenali jsme i nějaký zájem z vyšších soutěží o naše hráče. Naopak jsme oslovili asi šest hráčů se snahou přivést některého z nich do našeho týmu. Jedinou jistotou tak zatím je pouze návrat Kozáka z hostování ve Starém Městě a zařazení některých hráčů z našeho úspěšného B týmu. Konečná podoba kádru se asi ukáže až těsně před začátkem soutěže.

Ligová příprava v sobotu na Slovanu

Mimořádnou příležitost sledovat zápas dvou účastníků Gambrinus ligy budou mít diváci, kteří tuto sobotu zavítají na stadion SKP Slovan Moravská Třebová.

FC Zbrojovka Brno

vs.

FC Hradec Králové

Sobota 14. července v 17 hodin

Stadion v Moravské Třebové