Okresní fotbalová III. třída mužů má za sebou kompletní polovinu zápasového programu. Vzhledem k tomu, že plánované předehrávané kolo bylo zrušeno, mají všechny celky odehrán stejný počet zápasů a tabulka poskytuje ucelený obrázek o jejich výkonnosti.

V této soutěži se nebojuje o udržení, neboť nižší třída se na Svitavsku nehraje, tudíž je pozornost upřena na čelo. Tam totiž jde o to nejdůležitější, tedy o postup do okresního přeboru. K jeho dosažení je třeba umístit se v konečném pořadí na některé z prvních dvou příček. A po podzimní části lze říci, že více či méně reálně je v tomto souboji nyní zainteresována šestice mužstev.

JEDINÉ KLOPÝTNUTÍ

Lídrem III. třídy je Městečko Trnávka. Lídr si vybudoval velice nadějnou pozici a když si na jaře udrží formu, s jakou se prezentoval dosud, pak je těžké si představit, že by o postup mohl přijít. Trnávečtí hráli sebevědomě, většinu soupeřů přehrávali se zřejmou převahou, střelecky byli produktivní, defenzivu měli vůbec nejlepší v soutěži. Zaváhali jen jednou, když si doma vybrali nepovedený den v souboji s největším rivalem z Borové, jenže na rozdíl od konkurence to v jejich případě bylo ojedinělé zaváhání. Jinak si počínali výtečně a do odvet tak půjdou coby favorit číslo jedna.

Skoro po celý podzim pronásledovala Trnávku Borová, dokonce ji ve vzájemném duelu porazila, ale nakonec zůstala o pět bodů zpět. Důvodem je, že pro ni nečekané obtíže vyvstaly ve vlastním hájemství v Telecím, kde přenechala všechny body Radiměři a Chornicím. Tím ztratila přímý kontakt na vedoucí celek a navíc dovolila, aby se k ní přiblížili pronásledovatelé. Nic to však nemění na tom, že v postupové hře je nutno s Borovou vážně kalkulovat, rovněž proto, že má ve svém střelu nejlepšího kanonýra soutěže Víta Ehrenbergera.

SPÍCÍ SE PROBOUZEJÍ

Dále následují dva mančafty. které svými výkony mile překvapivě. Radiměř v posledních letech nepůsobila příliš výrazným dojmem, nyní však naznačila, že by se na této charakteristice mohlo ledacos změnit. Zejména proto, že ztracenou formu objevili tamní střelci. Třiatřicet gólů sice na první pohled není úplně extrémní číslo, nicméně při vědomí, že je to o plných deset více než za celý ročník 2015/2016 (!), je zřejmé, že došlo skutečně k mimořádnému vylepšení. Rázem je z Radiměře vážný postupový uchazeč.

Top střelci:Vít Ehrenberger (Borová) 19, Pavel Němec (Mladějov) 12, Robin Štefl (Chornice) 9, Martin Kozák (Mladějov) 9, David Maleňák (Třebařov) 9, Aleš Pazdera (Borová) 9

Dalším milým zjevením podzimu byly Chornice, ani od nich nikdo nečekal, že budou přezimovat dva body od postupového místa. Ale proč ne, pokud tomu odpovídaly předvedené výkony, což v tomto případě platilo, a to zejména v závěru podzimu, kdy Chorničtí vyhráli čtyři zápasy v řadě a nakonec skalpovali Borovou, což je katapultovalo hodně vysoko. Až tak vysoko, že mohou naprosto vážně uvažovat o útoku na okresní přebor.

NEBRÁNIT, STŘÍLET

Zvláštní podzim má za sebou Mladějov. Je to nejlépe střílející tým „trojky" v průměru dával přes 3,5 gólu na utkání, jenomže na druhou stranu má ze všech předních mužstev jasně nejhorší defenzivu, která ho v některých zápasech srazila do kolen (viz. domácí debakl 0:5 od Třebařova). V jeho utkáních se publikum nenudilo, leč pokud bude chtít v jarních odvetách prohnat špici, musí pořádně zpevnit děravé zadní řady. S těmi ofenzivními, soudě i podle toho, že v jednom duelu nasázel „desítku", potíže nemá.

Šestý Třebařov je asi posledním, o kom se dá, co se týče horních pater tabulky, vážně uvažovat. Jeho manko je přece jenom podstatnější, ale ještě ne takové, aby se při vydařené jarní sérii nedalo zlikvidovat. Doposud se mu daří těžit z minima maximum, z předních celků je jasně nejméně produktivní, což jeho úsilí ještě více potrápit špici zákonitě limituje.

PÁD NEJDE ZASTAVIT

Od sedmé pozice níže se v podzimní tabulce nacházející celky, které se svým vystoupením nemohou být spokojeny. V každém případě to platí o Čisté, které zcela zklamala a z plánů na rychlý návrat do okresního přeboru nezbylo nic. A to se tam přitom ještě před dvěma lety hrála I. B třída. Jenže v aktuálním ročníku měli Čistečtí často potíže poskládat jedenáctku schopnou nastoupit na hřiště, což se na výsledcích hlavně proti soupeřům z popředí soutěže nemohlo negativně neprojevit.

Ostatně samotný fakt, že se Čistá jednu chvíli nacházela v pořadí za svými nesmiřitelnými sousedskými rivaly z Trstěnice, vypovídá jednoznačně o tom, jak se jí podzim nepovedl. Trstěničtí střídali lepšími okamžiky s horšími, patří však do skupinu mužstev, která, pakliže jim utkání doopravdy sedne, mohou sebrat důležité body i favoritům. A tímto způsobem mohou do jarních bitev hodně nahlas promluvit.

Pěkně za sebou jsou v tabulce poskládány rezervní celky. Moravská Třebová C má zásluhu na tom, že se fotbal hraje v areálu ve Starém Městě a v jejich barvách si mistrovskou soutěž zahrají i fotbalisté řekněme dříve narození. Do poloviny podzimu to vypadalo, že bude hrát v lepším středu tabulky, leč poslední vítězství zaznamenala 24. září. Od té doby šestkrát za sebou okusila výhradně hořkost porážky a klesala.

Nejtrestanější hráč:Petr Zomber (Boršov) 5 ŽK + 1 ČK

Více se nepochybně čekalo od béčka Kunčiny, také s ohledem na to, jak se podzim vydařil tamnímu prvnímu mužstvu. Avšak jeho výsledky nedokázala rezerva napodobit a hlavně v domácím prostředí to byla bída, vždyť tam ze sedmi pokusů nedokázala ani jednou vyhrát. Žádná sláva to nebyla ani v případě Pomezí B, i tady bylo světlých okamžiků v průběhu podzimu příliš málo na to, aby se dalo pomýšlet na výraznější tabulkový progres. Obecně platilo, že výkony zmíněného trojlístku do značné míry závisely na tom, jakou sestavu se komu na dané kolo povedlo dát dohromady. A ne vždy to bylo optimální.

Pro Boršov byl bodový zisk svátkem, dosáhl na něj jen třikrát z dvanácti pokusů, jinak byli soupeři nad jeho síly, a to často dost výrazně. Koclířov v minulé sezoně uhrál sedm bodů, ale na podzim se mu nepovedlo získat ani jediný, přičemž snad nebyl zápas, v němž by na něj měl reálnou naději. Tato dvojice byla v soutěži nejslabší, ale to neznamená, že se na jaře nemůže zlepšit. Příležitostí k tomu bude mít zase dvanáct a teprve potom se budou skládat účty.