Dojem z předvedených výkonů byl rozhodně pozitivnější než konečné umístění. Takové je ve zkratce hodnocení účasti sálových fotbalistů VPS Novabrik Polička na Lize mistrů, která se v minulém týdnu uskutečnila ve Valticích.

Poličští obsadili šesté místo, což jistě není špatné, nicméně průběh turnaje naznačoval, že by mohli útočit i na medailové pozice. Jenže dva nezvládnuté penaltové rozstřely jim to nedovolily. „V normální hrací době jsme neprohráli ani jedno utkání, takže nás to všechny hodně mrzí. Herně jsme totiž obstáli velice dobře a cesta se pro nás otevírala," je přesvědčen trenér VPS Novabrik František Švec.

Právě penalty zahradily jeho týmu cestu do dalších bojů na tradiční hranici úspěchu a neúspěchu na podobných turnajích, tedy ve čtvrtfinále. Rival ze Zlína byl v rozstřelu přesnější.

„Penalty jsme měli nacvičené, ale nervy samozřejmě pracovaly, přidala se únava a nevyšlo to. Vyhrát mohl jen jeden, byl to Zlín, takový je sport. My jsme však pro úspěch udělali maximum, vypadnout smolně na pokutové kopy není ostuda," zdůrazňuje trenér František Švec.

Polička navíc velice zodpovědně přistoupila k zápasům o konečné umístění, které byly v jejím podání kvalitní, když běloruský Pinsk zdolala 2:0 a v boji o pátou pozici prohrála s Torpedem Moskva na penalty.

„Je příjemné, že dokážeme porážet soupeře z celé Evropy. Ta absolutní špička byla ještě o kousek dál, ale ze čtyř utkání se zahraničními celky jsme dva vyhráli a ve dvou remizovali, což je neskutečný posun," pochvaluje si Švec a pokračuje: „Projevuje se, že tento tým už je nějaký čas pohromadě a zřetelně jde výkonnostně nahoru."

K dalšímu růstu mu takový turnaj, jakým je Liga mistrů, může jedině pomoci. „Utkali jsme se s různými styly, ať to byla technická hra Katalánců a Francouzů nebo dynamická ruská škola. Takové kvalitní zápasy a získané zkušenosti jsou pro hráče k nezaplacení. Sami vidí, jaké rezervy mají a v čem se mohou zlepšovat. Jsem rád, že na těchto akcích můžeme startovat, byť je to náročné finančně i časově," poznamenal lodivod Novabriku.

Ten musel kvůli zdravotním potížím brankáře Slaného oslovit „na záskok" Tomáše Moronga z Vysokého Mýta a jednalo se o velmi dobrou volbu. „Pomohl nám a musím říci, že zachytal opravdu výborně. Do družstva zapadl bez problémů a byl nám oporou. Když pominu závěrečný poněkud útočnější duel proti Torpedu, tak ve zbývajících čtyřech zápasech dostal dva góly," ocenil František Švec výkony posily.

A ještě jedna věc ho potěšila, totiž fyzická kondice hráčů. „Sečteno s velkým fotbalem sehráli za týden sedm utkání a fyzicky to zvládli nad očekávání," doplnil trenér šestého nejlepšího týmu na letošním ročníku evropské Ligy mistrů.