Na úvod jarní části nejvyšší krajské fotbalové soutěže se na umělé trávě ve Svitavách-Lánech hrál fotbal, který měl grády. Výkon domácího mužstva lze označit jako příjemné překvapení, protože jen málokdo čekal, že by s vedoucím celkem přeboru a jednoznačným postupovým kandidátem ze Slatiňan mohlo odehrál takhle kvalitní partii, ba dokonce s ním i bodovat. Je faktem, že Svitavští těžili z menších rozměrů hrací plochy, že favoritovi scházely futsalové opory z Era-Packu, ale to nic nemění na tom, že odvedli velmi dobrou práci. A to ještě připomeňme, že vyrovnávací trefu darovali kanonýrovi Kopeckému fatální nevynucenou hrubkou, jinak měli hosté dost co dělat, aby vůbec ohrozili Jílkovu svatyni a snad kromě Vladykovy dělovky, kterou svitavský gólman bravurně vyrazil, si výraznější střeleckou příležitost vlastně ani nevypracovali. To je super vizitka pro svěřence Martina Andrleho, kteří zvolili fyzicky náročný styl hry a vydrželi ho produkovat po celých devadesát minut, což pro ně byl další faktor plus. Byť si nakonec po rozstřelu více bodů odvezli hostující fotbalisté, zatímco domácí paradoxně v tabulce klesli, tak celkový dojem zůstal ze svitavského pohledu pozitivní. Nyní půjde o to, aby výkon s takovým nasazením, obětavostí i herní kvalitou předváděli i proti soupeřům z jiných pater přeboru, než jsou Slatiňany, třeba hned v příštím kole v Žamberku. Potom by na sebe neměl posun na vyšší příčky nechat dlouho čekat. RADEK HALVA

Polička opět představila zajímavé hráče
Fotbalisté Poličky představili v České Třebové některé nové tváře a trenéři si mnuli ruce, protože jarní premiéra naznačila, že budou přínosem. Mladík Vojtěch Pazdera ukázal, že v olomoucké Sigmě nepůsobil jen tak nadarmo, a dá se předpokládat, že na kvalitnějším terénu jeho technická hra vynikne ještě více. Poličské barvy oblékl také Tochukwu Mbah, nevlastní bratr Mcdona, který je hájil na podzim, a i on si vedl zdařile. Nejen proto, že se dokázal střelecky prosadit. „Typové je trochu odlišný, jeví se jako rychlejší hráč. Myslím si, že pro Poličku to je rozhodně dobrý fotbalista a v dalších utkáních to prokáže. Máme připraveného ještě jednoho hráče tmavé pleti, který zatím nemohl hrát kvůli nemoci," upozornil asistent trenéra Roman Kysilko. Polička se tedy znovu postará o oživení krajského přeboru zajímavými hráči. A že to nejsou zrovna „béčka", o tom svědčí skutečnost, že jeden z její podzimní dvojice, Chimezie Ezeala, odehrál o víkendu celých devadesát minut v divizním utkání za Meteor Praha.

Nebojí se dát šanci mládí i v těžkém boji
Připomínat, v jaké pozici je po podzimu poslední Dolní Újezd, to se rovná zbytečnému nošení dříví do lesa. Bylo asi naivní předpokládat, že proti fotbalově zdatným a nadto ještě posíleným Libišanům by mohl rozjet záchranářskou jízdu. Reálné to přes veškerou snahu nebylo, ostatně také kouč Abt sportovně uznal, že silný soupeř byl nad síly jeho svěřenců. Což však neznamená, že by dolnoújezdští fotbalisté nemohli z duelu načerpat cosi pozitivního. Hlavně cenné zkušenosti proti tak vyspělému protivníkovi protože do základu nastoupili tři hráči ročníku 1997 a jeden ročníku 1998, jako střídající do hry zasáhly další „devatesátosmička" a také „devadesátdevítka", ta dokonce skórovala. A taková sestava odehrála s favoritem více než slušný druhý poločas, takže bez ohledu na to, jak jaro dopadne, v Újezdu perspektiva bezpochyby je.