Stejně jako pro týmy z okresního přeboru je také pro účastníky III. třídy druhý srpnový víkend datem, kdy se pustí do mistrovských bojů. V sobotu a v neděli bude odehráno úvodních sedm utkání z celkové porce zvící 182 střetnutí, jež jsou pro nový soutěžní ročník plánována.

„Trojku", ač je to paradoxní, bude hrát více družstev než v minulé sezoně. Bude jich čtrnáct, jedno tedy přibylo. Jenže to není dáno tím, že na fotbalově mapě Svitavska někdo nový přibyl. Důvodem je skutečnost, že sestupová vlna z vyšších soutěží, která v červnu postihla fotbal na Svitavsku, torpedovala do III. třídy nebývale vysoký počet celků z okresního přeboru.

Řeč je o Třebařovu, Mladějovu a Dolním Újezdu B, které se musely smířit se sestupem, a to se ještě další padající Litomyšl B do další sezony nepřihlásila.

V soutěži jinak zůstali všichni její dosavadní účastníci (samozřejmě s výjimkou postupujících družstev z Opatova a Borové). To je určitě dobrá zpráva, jelikož v průběhu jarní části neustále proskakovaly zvěstí o tom, kde všude bude fotbal končit. Nestalo se tak nikde a buďme za to rádi, ona to v nynější době není samozřejmost.

Všichni o postup

Ještě je potřeba zmínit, že ze III. třídy oficiálně zmizela společná družstva, která v uplynulé sezoně hrála pod hlavičkou Staré Město-Moravská Třebová C a Jedlová-Pomezí B. Podobnou variantu nové předpisy FAČR striktně zakázaly, takže těmto týmům nezbylo nic jiného, než aby registrovaly všechny svoje fotbalisty pod jeden klub.

Což se i stalo, nicméně spolupráce zůstala zachována, takže Moravská Třebová bude hrát svoje domácí zápasy v pěkném areálu ve Starém Městě a Pomezí B bude nastupovat v Jedlové.

V systému soutěže nedochází k ničemu převratnému, když na všechny kolektivy čeká šestadvacet kol, z toho čtrnáct na podzim a dvanáct na jaře. Hrát se bude znovu bez penaltových rozstřelů v případě remízy a motivace je pro účastníky III. třídy jasná: dvě přímo postupové příčky do okresního přeboru.

Týká se to skutečně kompletní čtrnáctky, nikdo už nebude hrát bez nároku na postup jako tomu bylo u společných družstev. Z programu sezony vypadla barážová utkání mezi III. třídou a okresním přeborem, ty Okresní fotbalový svaz Svitavy zrušil.

Nejasní favorité

Odhadovat, která mužstva by se měla hlásit do boje o přední pozice, je v případě této soutěže asi ještě složitější než v přeboru. Na prvním místě je nutno jmenovat Moravskou Třebovou B, což je tým, který v minulé sezoně III. třídu poměrně suverénně vyhrál, ale to startoval ještě jako společný se Starým Městem a postupovat nemohl. To se však změnilo a není pochybností o tom, že Třebovští budou chtít dokázat, že na první místo patřili právem.

Zapomenout nelze na mančafty, které spadly z okresního přeboru. Je pochopitelně otázkou, do jaké míry s nimi sestup „zamával", ale rozhodně by měly náležet do popředí III. třídy. Vždyť třeba Dolní Újezd B by se byl v přeboru v klidu udržel nebýt trojitého sestupu z I. B třídy a bude pomýšlet na rychlý návrat. Což prokázal už tím, že v přípravném utkání porazil nováčka krajské soutěže z Horního Újezdu na jeho trávníku 5:4. Druhé housle by rozhodně neměly hrát ani Mladějov a Třebařov. Zkušenosti získané ve vyšší třídě by se měly projevit.

Koho dalšího bude zajímavé sledovat? Mimo jiné Březovou, neboť se zdá, že tam dali fotbal na „rozumné" úrovni opět dohromady a mohli by čeřit zajímavé vody. Ostatně kupříkladu remíza v přátelském duelu ve Svitavách na béčku naznačuje, že by nad řekou Svitavou mohl hrát jeden z černých koňů nové sezony. Podobná charakteristika sedí také na Městečko Trnávku. Tým zpod Cimburka podával zlepšené výkony už na jaře a jestli na ně naváže, bude tu rázem další jméno, s nímž bude nutno počítat.

A nemusí být zdaleka jediné, podcenit nelze ani rezervu Pomezí a vydařenější sezony by se rádi dočkali rovněž fotbalisté z Radiměře. A co takové Vendolí, které v poháru sehrálo vyrovnanou partii s předním mužstvem okresního přeboru z Janova? Ne, tahle soutěž nemusí být nudná.

O první zisk

Je logické, že v takové konkurenci existuje okruh týmů, s nimiž se příliš vysoko nepočítá. Což však neznamená, že by některý z nich nemohl překvapit, byť cíle si kladou skromnější. Ty vůbec nejskromnější v Koclířově, který za celou minulou sezonu nedokázal získat ani jediný bod. Za svoji snahu a nadšení pro fotbal v obci by si to klub zasloužil co možná nejdříve.

Také III. třída nabídne divákům, kteří ji sledují, mnohá zajímavá měření sil a sousedská derby, která jsou kořením fotbalových soutěží. Pozornost na sebe strhnou třeba zápasy Radiměř – Březová, Městečko Trnávka – Chornice či vzájemné prestižní souboje početných zástupců z Moravskotřebovska.

Rozlosování podzimní části

1. KOLO (8. – 9. srpna, 17:00) – SO: Kunčina B – Vendolí (14:00), Koclířov – Městečko Trnávka (16:00), Radiměř – Boršov, Třebařov – Moravská Třebová B, Chornice – Pomezí B, Březová – Mladějov. NE: Dolní Újezd B – Trstěnice.

2. KOLO (15. – 16. srpna, 17:00) – SO: Třebařov – Chornice, Pomezí B – Březová, Mladějov – Dolní Újezd B, Moravská Třebová B – Boršov. NE: Vendolí – Koclířov (16:00), Městečko Trnávka – Radiměř (16:00), Trstěnice – Kunčina B.

3. KOLO (22. – 23. srpna, 17:00) – SO: Kunčina B – Mladějov (14:00), Koclířov – Trstěnice (16:00), Březová – Třebařov, Chornice – Moravská Třebová B. NE: Dolní Újezd B – Pomezí B (10:15), Boršov – Městečko Trnávka (15:00), Radiměř – Vendolí.

4. KOLO (29. – 30. srpna, 17:00) – SO: Vendolí – Boršov (16:00), Chornice – Březová, Třebařov – Dolní Újezd B, Pomezí B – Kunčina B, Mladějov – Koclířov, Moravská Třebová B – Městečko Trnávka. NE: Trstěnice – Radiměř.

5. KOLO (5. – 6. září, 17:00) – SO: Kunčina B – Třebařov (14:00), Koclířov – Pomezí B (16:00), Radiměř – Mladějov, Dolní Újezd B – Chornice, Březová – Moravská Třebová B. NE: Boršov – Trstěnice (15:00), Městečko Trnávka – Vendolí (16:00).

6. KOLO (12. – 13. září, 17:00) – SO: Pomezí B – Radiměř, Březová – Dolní Újezd B, Chornice – Kunčina B, Třebařov – Koclířov, Mladějov – Boršov, Moravská Třebová B – Vendolí. NE: Trstěnice – Městečko Trnávka.

7. KOLO (19. – 20. září, 16:30) – SO: Kunčina B – Březová (13:30), Vendolí – Trstěnice (16:00), Koclířov – Chornice (16:00), Radiměř – Třebařov, Dolní Újezd B – Moravská Třebová B. NE: Boršov – Pomezí B (15:00), Městečko Trnávka – Mladějov (16:00).

8. KOLO (26. – 27. září, 16:30) – SO: Březová – Koclířov, Chornice – Radiměř, Třebařov – Boršov, Pomezí B – Městečko Trnávka, Mladějov – Vendolí, Moravská Třebová B – Trstěnice. NE: Dolní Újezd B – Kunčina B.

9. KOLO (3. – 4. října, 16:00) – SO: Kunčina B – Moravská Třebová B (13:00), Koclířov – Dolní Újezd B, Vendolí – Pomezí B, Radiměř – Březová nad Svitavou. NE: Boršov – Chornice (15:00), Trstěnice – Mladějov, Městečko Trnávka – Třebařov.

10. KOLO (10. – 11. října, 16:00) – SO: Kunčina B – Koclířov (13:00), Březová nad Svitavou – Boršov, Chornice – Městečko Trnávka, Třebařov – Vendolí, Pomezí B – Trstěnice, Moravská Třebová B – Mladějov. NE: Dolní Újezd B – Radiměř.

11. KOLO (17. – 18. října, 15:30) – SO: Mladějov – Pomezí B, Vendolí – Chornice, Radiměř – Kunčina B, Koclířov – Moravská Třebová B. NE: Boršov – Dolní Újezd B (15:00), Trstěnice – Třebařov, Městečko Trnávka – Březová nad Svitavou.

12. KOLO (24. – 25. října, 14:30) – SO: Kunčina B – Boršov (11:30), Koclířov – Radiměř, Dolní Újezd B – Městečko Trnávka, Březová – Vendolí, Chornice – Trstěnice, Třebařov – Mladějov, Moravská Třebová B – Pomezí B.

13. KOLO (31. října – 1. listopadu, 14:00) – SO: Pomezí B – Třebařov, Mladějov – Chornice, Vendolí – Dolní Újezd B, Radiměř – Moravská Třebová B. NE: Trstěnice – Březová, Městečko Trnávka – Kunčina B, Boršov – Koclířov.

14. KOLO (7. – 8. listopadu, 14:00) – SO: Vendolí – Kunčina B, Mladějov – Březová, Pomezí B – Chornice, Moravská Třebová B – Třebařov. NE: Městečko Trnávka – Koclířov, Boršov – Radiměř, Trstěnice – Dolní Újezd B.