Čím rychleji, tím lépe. Valné hromady okresních a krajských fotbalových svazů, které se konají po celé České republice, se odbývají bez zádrhelů a komplikací. Doby, kdy se na těchto schůzích sváděly tuhé bitvy o jednotlivé pozice ve výkonných výborech a komisích, jsou zřejmě už nenávratně pryč.

Mimochodem, v devíti českých krajích je akorát devět kandidátů na předsedu…

Devátá řádná valná hromada Pardubického krajského fotbalového svazu, které se konala v Ústí nad Orlicí, mohla v tomto směru posloužit za vzor, neboť za necelou hodinu bylo všechno odbyto. A to ještě valnou část programu zabralo vystoupení místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Samotný volební akt se odehrál doslova v průběhu několika minut.

ŠLEHLI DO TOHO

Právě z vystoupení II. místopředsedy FAČR Romana Berbra lze vyjmout některé informace, jež by měly zajímat fotbalovou veřejnost.

O soutěžích mládeže

 „Vedení FAČR mělo dost nápadů Dušana Fitzela a změn každého půl roku, takže vytvořilo pracovní skupinu a „šlehlo" do toho. Od příští sezony budou vytvořeny pod řídící komisí v Čechách divizní soutěže dorostu, počítáme, že z každého kraje do nich půjdou nejméně tři týmy. V dalších letech budou přímé postupy a sestupy bez baráží. Snížíme počet SCM, a to možná až o polovinu. Nově vybereme v každé okrese jeden klub, kam FAČR pošle a zaplatí trenéra a s ním manažera, jenž bude mít za úkol objíždět školy a dělat na nich nábory dětí."

O financích

„FAČR je organizací, která ročně hospodaří s rozpočtem 980 milionu korun, dalších 512 milionů proteče přes STES. To je dohromady 1,5 miliardy a s tím se řadíme k největším spolkům v republice. Do sportu jde od státu 1,7 miliardy, FAČR z toho má 31 procent. Nyní se navíc snažíme pro fotbal vytvořit obrovský finanční polštář prodejem stadionu Evžena Rošického v areálu na Strahově. Prostředky ve výši 6,2 milionu, které nemohly být v uplynulém roce vráceny za členství do těch klubů, které doposud nemají podvojné účetnictví, budou rozděleny do okresních svazů."

O reprezentaci

„Končí doba sjednávání přípravných zápasů pro áčko a jsme rádi, protože realita je taková, že s námi nikdo nechce hrát. Teď budeme hrát s Litvou a jsme šťastní, že aspoň s ní. Vznikne Liga národů UEFA a to je pro nás jako dar z nebes, protože budeme moci hrát s atraktivními soupeři. Pro zajímavost mohu říci, že kdybychom domluvili třeba přátelák s Portugalskem s Ronaldem v sestavě, tak to vyjde na šedesát milionů."

O fotbalové diplomacii

 „Dagmar Damková je v komisi rozhodčích FIFA, což je pro Česko neskutečný post, vždyť v této komise je po příchodu Infantina do pozice prezidenta FIFA jenom deset lidí z celého světa."

O regionálních akademiích

„V současné době jich v České republice pracuje osm a fungují výborně, na výkonnosti hráčů je to znát. V roce 2017 do nich z FAČR půjde 291 milionů korun."

O Zeleném trávníku

„V tomto projetu bychom rádi pokračovali, ale nebylo to možné, protože ministerstvo školství tento projekt nevypsalo. Až v letošním roce je přislíbeno 40 milionů korun, ovšem už nikoli přes fotbalovou asociaci. Všechny kluby, které budou mít zájem, musí svoje žádosti podávat jen na ministerstvo, které pak bude rozhodovat."

DOPADY DO KRAJE

Z uvedeného bude pro krajský fotbalový život asi nejpodstatnější další reorganizace (kolikátá už…) mládežnických soutěží, tentokrát snad s delší životností.

„Mimo jiné to bude znamenat konec společného východočeského přeboru dorostu. Rádi bychom měli do konce dubna jasno, jak budou soutěže v kraji vypadat a kdo bude mít zájem jít výš. Svoláme jednání s kluby, je však nutné, aby na tato jednání jezdili skutečně kompetentní lidé a nikdo se potom nedivil, co že se to vymyslelo," zdůraznil předseda PKFS Michal Blaschke.

Vedení PKFS 2017 – 2021:

Předseda:
Michal Blaschke

Členové VV:
Aleš Meloun
Jindřich Novotný
František Vaniš
Karel Braun
Přemysl Cach
Oldřich Skalický

Odvolací a revizní komise:
Pavel Brandejs
Josef Musil
Stanislav Peca
Josef Petera
René Živný