Nás zajímá pětice, která v něm hájila barvy svitavského regionu. Přinášíme slova zainteresovaných osob o tom, jak jsou kde s minulým ročníkem spokojeni či nespokojeni.

SK POLIČKA

Roman Kysilko, trenér: Pokud vezmu v úvahu, že jsme do jara šli s určitými obavami, tak musím říci, že jsme překročili očekávání. I v úzkém kádru jsme jarní část odehráli dobře, bodovým ziskem jsme navázali na podzim. Spokojenost je sice ošidné slovo, kolega Valta nebude spokojen nikdy, ale z mého pohledu to bylo velice solidně odehrané jaro, už vzhledem k tomu, že jsme skutečně měli málo hráčů. Měl jsem trochu strach o jejich motivaci, ale ukázalo se, že pokud ji v sobě dokážou najít, tak jsou schopni ze sebe vydolovat mnohem více, než by od nich kdo čekal. Musím říci, že zatímco zápasy s předními celky měly kvalitu, tak některé týmy nenaplnily úroveň přeboru a nevzpomínám si, že bychom někdy odehráli tak lehká utkání jako v této sezoně. Osobně se s týmem jako trenér loučím a jsem rád, že to bylo po vydařeném jaru.

TJ SVITAVY

Martin Andrle, trenér: Co si budeme namlouvat, dojmy z jara jsou špatné. Moje, a nejen moje, představy byly úplně jiné. Hodně nás poznamenal nepovedený začátek, kdy jsme prohráli dvě utkání doma. Tam jakoby to všechno začalo. Nevím, čím si vysvětlit, že jsme venku, až na ostudné vystoupení v Horním Jelení, působili daleko lépe než doma. Na hřištích soupeřů jsme hráli uvolněně, v Třemošnici, Chrudimi i Moravanech to byly super zápasy. V domácím prostředí hráče snad svazovala nervozita, pod dojmem, že už před svými fanoušky musí vyhrát, se trápili a nepředváděli to, co v nich je. Osmé místo je určitě zklamáním. Těší mě ale, jak jsme zvládli závěr sezony, kdy jsme už hráli fotbal a to je pro mě pozitivní signál, že po krátké letní přípravě na to budeme schopni navázat. Přednost dostane mládí, jsem rád, že zde máme mladé fotbalisty, kteří chtějí ve Svitavách hrát.

SKP SLOVAN MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

Ladislav Kučerňák, trenér: S konečným desátým místem panuje spokojenost. Chvíli to sice vypadalo, že bychom mohli skončit lépe, měli jsme tajný cíl přeskočit Svitavy, ale to se nepovedlo. Na začátku jara jsme se však báli, abychom nespadli do bojů o záchranu, takže konečné umístění musíme brát jako dobré. Řekl bych, že pokud jsme měli k dispozici kompletní kádr, tak jsme se prezentovali kvalitními výkony a mohli jsme se měřit i se silnými soupeři. To byl případ střední pasáže jara a naší vítězné série. Jakmile však dva tři hráči z té základní jedenáctky či dvanáctky vypadli, šla úroveň hry rapidně dolů. To bylo patrné jednak zkraje jarní části, jednak v závěru, kdy jsme postrádali opory a hned se to odrazilo na slabých výsledcích. Takže naši pozici beru jako reálný obraz výkonů. Do budoucna bych si přál rozšířit kádr mužstva tak, abychom nemuseli neustále spoléhat jen na úzký základ.

SOKOL DOLNÍ ÚJEZD

Tomáš Abt, trenér: Jaro pro nás vyznělo špatně. Celý jeho průběh byl ovlivněn tím, že se nám zranili čtyři klíčoví hráči ze základní sestavy. Ty jsme nedokázali adekvátně nahradit, ono to ani v podmínkách Dolního Újezdu není možné. To byl jeden z hlavních důvodů, proč naše výsledky byly takové, jaké byly, a proč jsme na jaře získali jen devět bodů, což samozřejmě není nic moc. Jen na zranění hráčů se ale nelze vymlouvat, nakonec na to se nikdo ptát nebude. Rozhodují výsledky a ty jsme neměli. Povedl se nám zápas s Holicemi, štěstí jsme měli v závěru proti Litomyšli, naopak utkání v Chocni či proti Svitavám byla hrozná. Nebyl nikdo z hráčů, kdo by v jarní části nějak výrazněji vyčníval nad průměr. Dojem ze sezony tak nemůže být příznivý, tím spíše, že skončila sestupem.

JISKRA LITOMYŠL

Vladimír Pala, trenér: Obrovské zklamání. Tak se dá shrnout celá jarní sezona, která skončila sestupem do nižší soutěže. Uhraných deset bodů tomu také nasvědčuje. Ani by mně tak nevadily porážky po bojovném výkonu, ale některé zápasy hráči naprosto odflákli. Neříkám, že všichni, ale ta menšina na to nestačila. Až v posledním zápase v Moravské Třebové hráči předvedli výkon, který mě nadchnul, bylo ale již pozdě. Být více takových utkání, hrajeme klidný střed tabulky. Ale bohužel. Příčin neúspěchu se dá napočítat několik. Zranění, nemoci, dovolená, hlavně však přístup, disciplína a životospráva. Vím, že každý má svoje povinnosti, zaměstnání, školu a další věci. Ale některé omluvenky, jak na trénink, tak na zápas, mě opravdu rozesmály. Nebudu zacházet do detailů, ale hráči, o kterých mluvím, se v tom poznají. Těžko se trenér připravuje na utkání, když ani v den zápasu neví, kdo vlastně přijde. Novou sezonu začneme s novým trenérem, jemuž chci popřát mnoho úspěchů a zejména autoritu u hráčů. Dobré výsledky a brzký návrat do krajského přeboru přeji i hráčům. Fotbal hrát umějí, což v pár zápasech dokázali. Musí tomu jen dát o hodně víc, než dávali. Já je budu v klidu sledovat coby člen výboru. Trochu jsem teď zahořkl na trénování, takže času budu mít dost.