Fotbalisté Březové se pokoušeli v sobotním utkání oživit postupové naděje, ale jejich snaha nebyla úspěšná

Dolní Újezd – Morašice 0:1

Utkání rozhodla 4. minuta, kdy se i s pomocí teče obránce trefil pod břevno Štancl – 0:1. Domácí se snažili rychle odpovědět, ale jejich střely ve většině případů míjely cíl. Pokud ne, byl na místě velmi dobře chytající Lněnička, jenž ve 45. minutě vyškrábl gólovou hlavičku Jana Vomáčky na tyč.

Krátce po změně stran se k balonu dostal Frňka, vypálil a Lněnička reflexivně zasáhl. Na opačné straně mohl zvýšit P. Vomáčka, po standardce dorážel z vnějšku do tyčky. Když se neujala ani krásná dělovka Kolčavy z pětadvaceti metrů, kterou Lněnička vytáhl z vinglu a závěrečný zoufalý tlak Újezdu vyzněl rovněž do ztracena, narodilo se překvapení.

Fakta – branka: M. Štancl. Rozhodčí: Vodrážka. Poločas: 0:1. Dolní Újezd: Pravec – J. Částek, Kučera, Havran, Kabrhel, Nováček, M. Vomáčka, Kolčava, Frňka, J. Vomáčka, Mandlík (Nádvorník, Mir. Částek, Heinisch). Morašice: Lněnička – Klement, Ropek, Chmelík, Kubeš, M. Štancl, Jokeš, Pa. Kuta, Válek, Škoda, Mich. Částek (Růžek, J. Štancl, Jetmar, P. Vomáčka).

Radek Novotný, vedoucí týmu Dolního Újezdu: Utkání rozhodla jediná střela hostů na branku. Znovu jsme doplatili na nevyužívání šancí, když jsme měli i dost smůly. Hrát do rána, tak gól nedáme. Bohužel nám vázla kombinace, volili jsme příliš často vysoké míče do vápna, ale to proti urostlým zadákům soupeře nebylo účinné. Potřebujeme se se už střelecky někde chytit. Do šancí se dovedeme dostat, ale efekt naší hře stále chybí.

Petr Kuta, trenér Morašic: Úvod zápasu nám vyšel na výbornou, soupeře jsme patnáct minut malinko zatlačili a hned z první šance se Martin Štancl trefil. Poté převzali otěže hry domácí, my se snažili eliminovat největší nebezpečí, které číhalo po centrech ze strany na vysoké hráče. Do druhé půle jsme pozměnili rozestavení a i když soupeř stále hrozil, rohové a trestné kopy má dobře nacvičené, tak do nějaké opravdu vyložené možnosti jsme ho nepustili. Derby se hrálo od podlahy, ale myslím, že z obou stran férově. Pochválit musím brankáře Lněničku a střední obránce Ropka s Chmelíkem. Svoje si odehrál i dorostenec Dan Kubeš, který nastoupil poprvé k mistrovskému utkání za áčko. Musím říci, že velký impuls nám dal domácí hlasatel, který před zápasem řekl divákům, že uvidí možná poslední derby v I. A třídě. Tím nás motivoval a fotbalově jsme mu odpověděli.

Březová – Přelouč 1:2

Domácí začali špatně, hned v 1. minutě inkasovali, ale gól Pištory pro ofsajd neplatil. Leč stejný hráč se chvíli nato po dobře sehrané brejkové situaci už prosadil a hosté vedli – 0:1. Odpovědět mohli vzápětí Fadrný a po něm R. Mikolín, oba ovšem vychytal Poříz.

Březová se tlačila dopředu, měla šance, jenže v zakončení vyhořela. V 18. minutě trefil Fadrný levačkou tyč a dorážející Beránek překopl. Pak R. Mikolín obešel i Poříze, ale střelu do prázdné branky odvrátil vracející se bek. Přišla 62. minuta, hrubka Havlíčka při odkopu a trefa Janeckého do opuštěné svatyně – 0:2. Domácí bojovali dál a v závěru snížil z dorážky Logara, ale vyrovnat se jim nepovedlo, i když Prudil od toho nebyl daleko.

Fakta – branky: Logara – Pištora, Janecký. Rozhodčí: Svoboda. Poločas: 0:1. Březová nad Svitavou: Havlíček – Prudil, Václavek, Stupka, Rada, P. Mikolín, Beránek, Deutsch, Logara, R. Mikolín, Fadrný (Kalina).

Oldřich Palla, vedoucí týmu: Bylo to na I. A třídu nadprůměrné utkání, hlavně první poločas. My se za výkon nemusíme stydět, bohužel jsme doplatili na zahazování šancí. Měli jsme dostatek příležitostí na to, abychom skóre otočili.

Zbývající výsledky I. A třídy: Staré Hradiště – FK Pardubice C 1:2 (0:1). Branky: Tesner – Chovanec, Braun. Valy – Letohrad B 0:0. Stolany – Živanice 0:2 (0:2). Branky: Podlipný, Pecivál. Slatiňany – Srch 3:2 (2:0). Branky: Zdražil z pen., Kořínek, Vaculka z pen. – Daněk 2. Moravany – MFK Chrudim C 5:1 (2:1). Branky: Veselý, Erber, Půlpán, Krpata, Branda – Tejnecký.

Pořadí: 1. Moravany (40 bodů), 2. FK Pardubice C (39), 3. Přelouč (37), 4. Živanice (36), 5. Srch (34), 6. Letohrad B (29), 7. Březová nad Svitavou (29), 8. MFK Chrudim C (29), 9. Stolany (28), 10. Staré Hradiště (25), 11. Dolní Újezd (23), 12. Slatiňany (15), 13. Morašice (15), 14. Valy (14).

(rh, red)