Casillas – Ronaldo (Real Madrid), Puyol – Messi (CF Barcelona), Vidič – Rooney (Manchester United), Čech – Drogba (FC Chelsea), Kopřiva – Ručka (Holice).

Co mají tito hráči společného? Prvně jmenovaný je kapitán svého týmu, druhý pak nejlepší střelec. A teď si představte, že obě klíčové postavy postrádáte. Zatímco trenéři jako Mourinho, Guardiola, Fergusson, Villas – Boas si se situací hravě poradí, tak holický Tesař a mnozí další, nejen v krajském přeboru Pardubického kraje, mají hluboké vrásky na čele.

To se naplno ukázalo minulou středu, když Holicím chyběl zraněný kanonýr Ručka a v úvodu střetnutí s Poličkou musel z utkání kvůli zranění ramene odstoupit kapitán Kopřiva.

Ten je na hřišti skutečnou vůdčí osobností, neboť umí podržet spoluhráče hlavně psychicky. A jeho absence byla znát. Chaotické Holice se do konce poločasu nemohly s jeho ztrátou vyrovnat a ve druhém už náskok Poličky jen dorovnaly.

Proto před utkáním s Lanškrounem byla vyhlášena pohotovost: Kopřiva musí nastoupit a pokud možno také Ručka. Druhý jmenovaný dobral před zápasem antibiotika a putoval alespoň na lavičku. Jenže plány poslat ho na hřiště až ve druhém poločase vzaly za své, když se po dvaceti minutách zranil Starý. Naštěstí pro holický tým Kopřiva tvrdil muziku v zadních řadách od začátku. Přesto domácím trenérům se pozdávala hra až po změně stran.

„V prvním poločase nám trochu vázla finální i předfinální přihrávka. A také zrychlení hry z jedné. Přesto se nám podařilo vstřelit dva góly,“ podotkl asistent holického trenéra Jaroslav Frydrych.

Vedoucí tým dvakrát po sobě hrál doma, což mohlo nabádat protivníky k zabetonování se před vlastní šestnáctkou. Jenže už Polička naznačila, že s Holice se dají potrápit i otevřeným fotbalem. A Lanškroun? Ten si zřejmě chtěl vzít ze zisku jejího bodu ponaučení a pustil se s lídrem do otevřené partie.

„Musíme s kolegou Tesařem pochválit kolektiv soupeře. Přestože Lanškroun hrál ze zabezpečené obrany, nebetonoval a chtěl hrát i fotbal směrem dopředu,“ všiml si Jaroslav Frydrych.

Svitavsko bylo na nohou, protože nejskloňovanějším slovem bylo derby. Ve Smetanově městě nezněla vážná hudba, ale svitavský rock. Moravská Třebová v řeži noviců porazila Cerekvici a udržela domácí neporazitelnos­t.

Potlesk

Svitavské tóčo v Litomyšli. Starousedlík v krajském přeboru dal nováčkovi jasně najevo, kdo je na Svitavsku vedoucí. Za půl hodiny mu nasázel tři branky a bylo hotovo. Zdá se, že pravidelný „účastník pohárů“ je z krize venku.

Pohádkový debut brankáře je spojován s vychytanou nulou. Tento kousek se podařil v Moravské Třebové. Nováčka před sezonou asi zaklela zlá víla. Vždyť tři gólmany má na marodce. Vedení našlo pomoc v Mohelnici. A Petr Večeř se na okresního rivala Cerekvici nad Loučnou vytáhl.

Gólový comeback předvedl Jan Luptovský. Hráč třetiligové Chrudimi nastoupil po zranění za béčko a dvěma trefami pohřbil Dobříkov.
Pískot

Bída třená s nouzí v podání Třemošnice. Po odchodu trenéra Teplého jsou její výkony studené jako severák.
Střelci

1. – 2. M. Stejskal (Polička)⋌8
Myšák (Česká Třebová)⋌8
3. – 4. Ručka (Holice)⋌7
Kopecký (Chrudim B)⋌7