Říkejme tomu pracovně reorganizace krajských soutěží dospělých! Kdyby tento článek vyšel na Silvestra, mohlo by se jednat i o žertík. V posledním dni v roce totiž nemůže čtenář novinářům všechno věřit…

Ale vážení příznivci fotbalu, je to realita. Na stole je návrh na totální revoluci ve fotbalových soutěžích Pardubického a Hradeckého kraje.

A rovnou dodejme, že to do budoucna asi úplně špatný nápad být nemusí, nicméně v tuto chvíli se jeví jako horkou jehlou ušitý, neboť by se mohl týkat už příští sezony! A když vezmeme v potaz, že odehrána je již polovina té letošní…

Zástupci oddílů z Pardubického kraje si o tom však rozhodnou sami na aktivu, který je svolán na čtvrtek 19. ledna.

Toto je pouze informace pro fotbalové fanoušky a zatím nemá cenu dělat žádné závěry.

Klady a zápory

Projekt společného přeboru dospělých byl Pardubickému KFS předložen ze strany Výkonného výboru KFS Hradec Králové. Z jeho strany má podporu a byl podrobně rozpracován na podmínky jednotlivých soutěží. To však nemá vliv na svébytné rozhodnutí PKFS.

Jak už to bývá, věc má svoje světlé i stinné stránky a mezi možné zápory pro Pardubický kraj patří hlavně: ztráta přímého postupu do divize pro PKFS – postupovala by mužstva na 1. a 2. místě bez ohledu na krajskou příslušnost. V závislosti na sestupech z divize a následně ze společného přeboru by mohl nastat rapidní pokles početního zastoupení celků PKFS (na začátku poměr 8:8 a v dalším období třeba 4:12, protože by se sestupovalo bez ohledu na krajskou příslušnost). Nelze přejít zvýšení ekonomických nákladů pro oddíly a ztrátu většího množství místních derby.

Naopak za možné klady považují autoři projektu zvýšení atraktivity soutěže pro diváky a sponzory, předpokládané zvýšení vlastní herní úrovně soutěže a přímý dopad na snížení ekonomických nákladů a zvýšení počtu místních derby v soutěžích prvních tříd.

Jaro bez sestupů?

Aby mohly jednotlivé oddíly a kluby zaujmout stanovisko, byl na PKFS vytvořen model soutěží vycházející ze situace po podzimní části sezony 2011/12.

Pokud by se skutečně rozhodlo o vytvoření nových soutěží hned od příštího ročníku, platily by všeobecné podmínky: zrušeny sestupy ze všech soutěží PKFS, zrušeny baráže, stanovení účastníků nových soutěží dle konečných tabulek ročníku 2011/2012 a snížení počtu účastníků v krajském přeboru PKFS na 14.

Zástupci oddílů v tuto chvíli materiál pečlivě zkoumají a resumé si nechají na 19. leden. Právě v tento den se koná aktiv s oddíly PKFS a všechny zraky fanoušků tak budou v 17 hodin upřeny do Ohrazenic.

Aktiv dá odpovědi

Oddíly z Pardubického kraje učiní na zmíněném aktivu několik rozhodnutí: 1. Pověřit nebo nepověřit Výkonný výbor PKFS dalším jednáním s VV KFS Hradec Králové o zřízení společného přeboru. 2. V případě pověření navrhnout termín vzniku soutěže od ročníku 2012/13 nebo o rok později. 3. V případě pověření navrhnout „vhodnější“ variantu v jednotlivých soutěží PKFS.

Veškerá rozhodnutí přitom musí být schválena tříčtvrtinovou většinou přítomných zástupců oddílů. Ty současně musí být zúčastněny v nadpoloviční většině, tedy ze 49 oddílů musí být přítomno 25.

Ani aktiv sám o sobě nemůže nahradit mimořádnou valnou hromadu PKFS, která by jako jediná mohla odsouhlasit vznik společného přeboru dospělých, jeho zahájení od daného soutěžního ročníku a reorganizaci v jednotlivých soutěží PKFS podle předložených variant. Aktiv má jen transparentně ze strany oddílů PKFS vyjádřit jejich zájem či nezájem o realizaci projektu.

Jak to může vypadat

A jaké by byly konkrétní dopady na soutěže PKFS? Model, jak už bylo řečeno, vychází z podzimních tabulek.

Varianta 1 počítá se společným přeborem se 16 účastníky (za PKFS: Svitavy, Vysoké Mýto, Cerekvice, Česká Třebová, Žamberk, Polička, Moravská Třebová, Choceň), s krajským přeborem se 14 účastníky (za OFS Svitavy: Litomyšl a Březová), s I. A třídou se 14 účastníky (Dolní Újezd, Morašice, Polička B) a dvěma skupinami I. B třídy (Svitavy B, Sebranice, Pomezí a Kunčina).

Varianta 2 počítá se společným přeborem se 16 účastníky s krajským přeborem se 14 účastníky a třemi skupinami I. třídy po 14 účastnících.

V obou variantách chybí k úplnému obsazení v soutěžích sedm míst, která by obsadily týmy z okresů, a to přeborníci Svitavska, Chrudimska, Pardubicka, Ústeckoorlicka a tři nejlepší celky ze druhých míst těchto okresních přeborů. To samozřejmě platí pro reorganizační ročník, v dalších sezonách by postupoval, tak jako dosud, přeborník okresu.

(rh, red)