Rychleji než voda utíká zimní fotbalová přestávka v regionu. Za necelé dva týdny se první týmy pustí do jarních odvet. Budou to účastníci krajského přeboru, který si svůj start naplánoval na 17. a 18. března. O týden později se připojí celky z I. A a I. B tříd a jako poslední, 31. března a 1. dubna, rozehrají jarní část soutěže OFS Svitavy. V nich se totiž jedno jarní kolo předehrávalo na závěr podzimu.

A mimochodem, hned premiéra krajského přeboru nabídne některá atraktivní utkání. Na pořadu bude mimo jiné derby Cerekvice – Litomyšl či velmi důležitý duel z popředí tabulky Vysoké Mýto – Svitavy. Start do jara tak bude i z diváckého pohledu atraktivní.

Konečně baráže

Zimní pauza jistě nebyla a není nudná a prostá zajímavých událostí. Tou nejdůležitější v každém případě byl lednový aktiv oddílů krajského fotbalového svazu, který, jak je dobře známo, neschválil vytvoření společného přeboru dospělých s Královéhradeckým krajem. Bylo by to mělo naprosto zásadní význam pro soutěže ve všech patrech, ale minimálně pro jaro se nic z toho konat nebude. Hrát se bude podle stanovených rozpisů a postupových i sestupových klíčů. Žádný z ohrožených týmů tedy k záchraně nepřijde tak lehce.

Kromě toho zůstávají v termínové listině konečně i dlouho slibované, ale již dvakrát zrušené baráže, které by měly přispět k větší atraktivitě závěru sezony. Když se nestane nic mimořádného, utkají se ve dvojzápasech čtrnáctý tým přeboru se čtvrtým z I. A třídy a dvanáctý celek v pořadí I. A třídy s nejlepším nepostupujícím celkem z I. B tříd.

A aby nebylo baráží málo, tak se budou v červnu hrát také v okresních soutěžích, a to jak mezi okresním přeborem a III. třídou, tak mezi III. třídou a IV. třídou, a to vždy mezi prvním přímo nesestupujícím a prvním přímo nepostupujícím družstvem soutěží.

Z pohledu regionálního fanouška bude na jaře zajímavé i vyvrcholení krajského kola poháru, po novu zvaného Pohár České pošty. A to proto, že do semifinále se probojovaly dva kolektivy ze Svitavska. Nedávný los rozhodl o tom, že v závěru května přivítají hráči Cerekvice lídra krajského přeboru z Holic a Svitavy zamíří do Valů. Vítězové těchto klání se pak setkají ve finále.

Čtyřikrát střídání

Naprostou novinkou pro jaro bude umožnění čtyřnásobného střídání v soutěžích dospělých v Pardubickém kraji. Ano, místo dosavadních tradičních tří budou od nynějška trenéři moci vystřídat v průběhu zápasu čtyři hráče. To může být na jednu stranu výhodou, která by mohla umožnit nasadit do hry větší počet talentovaných mladíků či dorostenců, zejména v těch duelech, kdy už „o nic nepůjde.“ Na stranu druhou to bezpochyby vzbudí ve vypjatých koncovkách emoce kolem nastaveného času. Po nějakých sedmi osmi střídáních za poločas nebude divu.

Ovšem pozor, možnost čtyř střídání v soutěžích mužů bude na jaře platí pouze v krajských soutěžích, ne v okresních. V nich zůstává obvyklý počet tří možných střídání.

Z jedné novinky budou mít radost delegáti svazu, kteří si za svůj dohled na soutěžních utkáních budou nově účtovat 400 korun. Svitavský okres má však na příslušné listině místo čtyř už jenom jediného.

Beze změn zůstane zastoupení OFS Svitavy na jarní listině krajských rozhodčích, jež o víkendu absolvovali v Ústí nad Orlicí svůj tradiční seminář. Stejně jako na podzim jich bude jedenáct rozdělených do jednotlivých úrovní soutěží.

Největší nápor a nejnáročnější práci zažili v zimní přestávce oddíloví funkcionáři, který ve svých klubech zajišťovali vyplnění přihlášek členů do Fotbalové asociace a zaplacení členských příspěvků. To bude totiž pro novou sezonu naprostá nutnost pro působení ve fotbale a lze jen doufat, že celá tato gigantická akce a zpracování statisíců papírů nepřinese větší problémy.