Třináctka fotbalových klubů ze Svitavska má za sebou sezonu 2011/2012. Někde s ní vládne spokojenost, jinde rozpaky a zklamání, ale tak už to ve fotbalovém životě bývá. Deník se pokusil shrnout dojmy, jaký jednotlivé celky zanechaly, a vystavit jim za jejich působení vysvědčení.

KRAJSKÝ PŘEBOR

TJ SVITAVY (2. místo, 59 bodů, 18 – 5 – 7, 46:26, tabulka pravdy: +14)

Cíl splněn, divize se ve Svitavách hrát bude, byť až díky dodatečnému postupu. A je to dobře, alespoň se má fanoušek na co těšit. Právě svého diváka totiž fotbalisté na jaře moc nepotěšili. Jakoby jim tíha „povinnosti" svázala ruce, hráli v křeči, zápasů, kdy jejich hra působila lehce a nápaditě, bylo pomálu. Na druhou stranu bojovného ducha neztratili a to bylo podstatné, protože několik vítězství urvali doslova silou vůle. Je to docela zvláštní, ale nakonec si uhráli ještěvíce bodů než na podzim. Vítězné konkurenty z Holic sice stíhali marně,ale druhé místo nebylo po celé jaro reálně nikým ohroženo. Za mnoho mohou Svitavští děkovat zimním posilám a zejména Michalu Belejovi, autorovi devíti jarních gólů. Nezbývá než pogratulovat k postupu a věřit v dobré divizní časy.

Podzim – jaro (body): 29 – 30

Známka SD: 2

SLAVOJ CEREKVICE (3. místo, 49 bodů, 15 – 4 – 11, 44:36, tabulka pravdy: +4)

Třetí místo pro nováčka, to je výsledek jako zvon. Je pravda, že od Cerekvice se díky výsledkům z posledních let čekají zázraky, možná větší, než je tým schopen dosáhnout, ale hrát v první sezoně mezi krajskou elitou neustále ve špici tabulky, to se cení. Samozřejmě byly i výpadky, druhá polovina jara nebyla moc povedená, ale celkové účtování je bezesporu příjemné. Nyní by mohlo být dalším cílem stabilizovat nejenom dosažené výsledky, ale i složení kádru, jelikožjeho pravidelné přestavování co půl roku rozhodně není vždy ku prospěchu věci.

Podzim – jaro (body): 25 – 24

Známka SD: 2

SK MASOKOMBINÁT POLIČKA (4. místo, 47 bodů, 13 – 8 – 9, 51:38, tabulka pravdy: +2)

Poličští chtěli hrát do pátého místa od začátku sezony, ale dlouho se nezdálo, že by to dokázali naplnit. Jenomže střed tabulky byl tak vyrovnaný, že stačilo vyhrát pár zápasů v řadě a tým se rázem posunul o několik příček nahoru. A právě to se povedlo hráčům SK Masokombinát v závěru ročníku, který je zastihl ve skvělé formě a mimo jiné skalpovali Holice i Svitavy. Jelikož je tamní celek věkověperspektivní, může toho ještě spoustu dokázat. Tím spíše, udrží-li si kanonýr Mirek Stejskal svoji střeleckou fazónu. Vždyť dvacetigólového kanonýra může většina ostatních mužstev Poličce jen v tichosti závidět.

Podzim – jaro (body): 22 – 25

Známka SD: 2

SKP SLOVAN MORAVSKÁ TŘEBOVÁ (7. místo, 45 bodů, 12 – 9 – 9, 46:40, tabulka pravdy: 0)

Možná, že si na Slovanu nad konečnou sedmou pozicí malino povzdechli, protože to s nimi po většinu jara vypadalo ještě lépe. I tak si ale zaslouží pochvalu, protože se zařadili mezi velmi příjemná překvapení krajského přeboru a žádný ze soupeřů to proti Moravské Třebové neměl lehké. Nevynikala výraznými individualitami, její nejlepší střelec dal sedm gólů, ale kvalitní týmovou prací a za tu také byla po zásluze odměněna. Slovan názorně předvedl, že působení v I. A třídě bylo jen epizodou a má předpoklady, aby se v horní polovině přeboru zabydlel.

Podzim – jaro (body): 22 – 23

Známka SD: 2

JISKRA LITOMYŠL (13. místo, 38 bodů, 10 – 8 – 12, 36:45, tabulka pravdy: –7)

Kdyby se hodnotil umělecký dojem, asi bychom celek ze Smetanova města nacházeli v jiných patrech tabulky. Ale že se fotbal hraje pořád jen a pouze na góly, tak se ani na jaře ze spodních vod nevyhrabal a musel být rád, že dva nejhorší celky soutěže nepředvedly jarní vzkříšení. Jiskra dokázala vyhrát ve Svitavách, hrát rovnocennou partii s Holicemi, smést Choceň čtyřmi góly, ale příliš často to bylo tak, že dát více než jeden gól v zápase bylo neřešitelným úkolem. A to se bude muset nutně změnit, nechce-li se v následujícím ročníku zase klepat aždo konce.

Podzim – jaro (body): 17 – 21

Známka SD: 3

I. A TŘÍDA

SOKOL BŘEZOVÁ (7. místo, 35 bodů, 11 – 2 – 13, 48:54, tabulka pravdy: –4)

Březovští sice měli postupové choutky, ale během jara na ně museli zapomenout a nakonec dohrávali tak tak a za pomoci dorostenců. Ukázalo se,že zimní oslabení mužstva bylo příliš citelné, ať na postu brankáře, nebo v poli. V utkáních s vyspělými soupeři hlavně z Pardubicka se to názorně potvrdilo. Vlastně od poloviny jara bylo zřejmé, že se Březové postup nebude týkat a je to škoda, protože kdy se zase stane, aby šla přímo nahoru čtyři družstva. Jaro bylo z březovského pohledu promarněnou šancí a bude nesporně zajímavé sledovat další dění v tomto klubu v letní přestávce.

Podzim – jaro (body): 21 – 14

Známka SD: 3

SOKOL DOLNÍ ÚJEZD (10. místo, 33 bodů, 8 – 9 – 9, 47:45, tabulka pravdy: –6)

Na místě, kde byl po podzimu, dohrál Sokol i jaro. A to jen díky dobrému konci, kdy vyhrál třikrát v řadě. Předtím to ovšem bylo spíše nečekané trápení, vinou něhož se v jednu chvíli ocitl dokonce i na dohled sestupovým příčkám, což bylo pro příznivce rozčarování. Stejně jako domácí porážka v derby s Morašicemi. Paradoxem je, že přes nevýrazné výkony dohrál Dolní Újezd s kladným skóre. To ale zároveňdokazuje, že dávat góly ani hrát fotbal umí a měl by to od příště zase začít předvádět.

Podzim – jaro (body): 17 – 16

Známka SD: 3

SOKOL MORAŠICE (14. místo, 21 bodů, 6 – 3 – 17, 23:62, tabulka pravdy: –18)

Jediný sestup, který postihl okresní tým, padl letos na hlavu Morašic, které tak pokračují ve svém přeskakování mezi oběma krajskými soutěžemi. Pád nepřišel zničehonic. Schylovalo se k němu už po podzimu a v odvetách nepřišlo nic zásadního, co by jej pomohlo odvrátit. Tým, který v průměru nedá ani branku na utkání a přes šedesát inkasuje, ani s ničím jiným počítat nemůže. Kdykoli se zdálo, že by se snad ještědalo něco dělat, tak přišla další rána. Ke cti Morašickým slouží, že bojovali do posledního kola, leč jejich snažení bylo především kvůli sterilní ofenzivě marné.

Podzim – jaro (body): 9 – 12

Známka SD: 5

I. B TŘÍDA

TJ SVITAVY B (2. místo, 53 bodů, 17 – 2 – 7, 70:36, tabulka pravdy: +14)

Nebýt zbytečných zaváhání s Králíkami a v Lanškrouně,převálcovalo by svitavské béčko i Libchavy a radovalo by se z prvního místa. I to druhé je však postupové a pro hráče mající domácí prostředí na umělé trávě v Lánech to je zasloužené. Na jaře se prezentovali výborně. Tým měl herní tvář a soupeři to na vlastní kůži poznali. Je až zarážející, že nikdo z dobře pracujícího kolektivu nedostal příležitost v trápícím se áčku. Střelců, jakým je Michal Frolo, s 23 zářezy nejlepší kanonýr soutěže, v kraji tolik není. V I. A třídě nebudou Svitavy do počtu.

Podzim – jaro (body): 20 – 33

Známka SD: 1

SOKOL SEBRANICE (5. místo, 40 bodů, 11 – 7 – 8, 60:40, tabulka pravdy: +1)

Nejlepší umístění v historii klubu musí být důvodem k pochvale. Do Sebranic I. B třída patří, diváci se o fotbal zajímají a není divu, když jejich tým disponuje vysokou ofenzivní silou, kterou prokázalšedesáti nastřílenými góly. Pravda, při plnění obranných úkolů to někdy hapruje, ovšem kopaná se hraje pro fanoušky a ten sebranický se většinou nenudil. Sokol na jaře navlas zopakoval bodový zisk z podzimu a stabilní výkonnost zajistila umístění, které mu sluší.

Podzim – jaro (body): 20 – 20

Známka SD: 2

SOKOL KUNČINA (7. místo, 37 bodů, 10 – 7 – 9, 45:44, tabulka pravdy: –2)

Jedním ze základních pravidel pro fotbalové kluby na všech úrovních bývá – hlavně bodovat doma. Nováček I. B třídy se tímhle řídil vrchovatou měrou, za celou sezonu ztratil na svém rekonstruovaném stadionu jediný zápas, a to ještě ten závěrečný, který o ničem klíčovém nerozhodoval. A když se mohl spolehnout na pravidelný přísun bodůz domácího prostředí, měl všechno rázem jednodušší. Na jaře se navíc zlepšil i venku, mimo jiné vyhrál ve Verměřovicích, kde se boduje jen těžko, a celkově se za sezonou může ohlížet s uspokojením. Jen tak dál.

Podzim – Jaro (body): 17 – 20

Známka SD: 2

SK MASOKOMBINÁT POLIČKA B (9. místo, 34 bodů, 10 – 4 – 12, 39:47, tabulka pravdy: –5)

Největší propad na jaře zaznamenala poličská rezerva, která se po podzimu slunila na třetí pozici. Odvetná část ji ale hrubě nevyšla, nezískala ani polovinu bodů co na podzim a naprosto logicky musel následovat sešup tabulkou směrem dolů. Asi nejlépe to ilustruje pohled na brankový poměr v obou polovinách sezony (21:15 resp. 18:32), z něhož plyne, jak se zhoršila poličská defenzivní fáze. S výjimkou závěrečného jednoznačného vítězství 4:0 v derby v Pomezí se toho na jaře týmu povedlo opravdu málo.

Podzim – jaro (body): 23 – 11

Známka SD: 3

SOKOL POMEZÍ (12. místo, 33 bodů, 9 – 6 – 11, 37:44, tabulka pravdy: –6)

Až budou v Pomezí dělat zápis do oddílové kroniky o právěskončené sezoně, tak se určitě neponese ve veselé notě. Štěstí, že Choceň B byla beznadějná a že sestupovala jako jediná, protože jinak by nastaly starosti. Je to s podivem, ale Pomezí hořelo hlavně doma, kde se mu vždycky tak dařilo. Na jaře ale nabídlo svým příznivcům málo radosti z výkonů a ještě méně z výsledků. Překvapivě dobře to však šlo venku, takže kromě Chocně za sebou Pomezí zanechalo ještě jednoho soupeře. To však ke spokojenosti stačit nemůže.

Podzim – jaro (body): 17 – 16

Známka SD: 4