Přestože jim už před premiérovou účastí mnozí prorokovali jepičí život v přeboru, tak všem škarohlídům dokázali, jak se mýlili. Na jaře se zachránili a na podzim nasazenou laťku udrželi.

Zisk dvaceti bodů jim zajišťuje pro jarní pokračování solidní pozici.

Přesto je dolnoújezdský trenér TOMÁŠ ABT přesvědčen, že v silách jeho svěřenců bylo dopadnout v podzimní tabulce ještě o poznání lépe. „S dosaženými výsledky jsem spokojen částečně. Byla totiž utkání, která jsme měli dotáhnout do vítězného konce, ale bohužel v nich došlo k předčasnému uspokojení a chybám jednotlivců, vinou čehož jsme tyto zápasy ztratili. Tudíž i moje spokojenost s počtem bodů a s umístěním v tabulce je jen poloviční. Počítal jsem, že budeme mít o čtyři body více," netají se kouč Abt.

Dolní Újezd sázel na podzim jako tradičně především na svoji domácí tvrz, která sice nebyla úplně nedobytná, když ji dokázaly ztéci celky z Chrudimi a Hlinska, ze šesti zbývajících vystoupení před svými fanoušky ale vždy dokázal vytěžit nějaké body. Venku to bylo slabší, ale dvě tříbodová vítězství mu hodně pomohla. „Odehráli jsme povedená utkání, ve kterých jsme soupeře přehrávali a předváděli atraktivní fotbal. Dala by se však jmenovat i taková, která neměla s úrovní krajského přeboru nic společného," netajil se Tomáš Abt.

Vybrat ty nejvydařenější duely mu nedalo mnoho práce: „Určitě jsem byl spokojen s naší výhrou v Litomyšli a dobrý zápas jsme odehráli i v Moravské Třebové," zdůrazňuje dolnoújezdský kormidelník úspěšná okresní derby, v nichž jeho tým dokázal zaskočit příliš sebevědomé protivníky. „Kvalitní duel rozhodně byl i ten domácí proti Lanškrounu," dodal. Jenže na druhou stranu se Sokol nevyvaroval ani herních výpadků, které měly za následek vysoké porážky. „Nevyšly nám zejména zápasy v Moravanech a ve Svitavách," zamýšlí se Abt.

Jeho hráči se na podzim prezentovali velice slušnou gólovou produktivitou. Nastříleli devětadvacet branek a to je více, než daly například Žamberk, Polička, Choceň či Třemošnice, tedy soupeři, kteří se v tabulce nacházejí výše. Pokud by to dokázali podpořit i dostatečně kvalitní obranou, mohli by pomýšlet na lepší příčky, leč právě zde byla Achillova pata. Vícekrát totiž inkasovaly jen dva týmy. „V ofenzivní činnosti celého mužstva bych viděl kladnou stránku našich podzimních výkonů. Bohužel defenziva byla záporem, protože byla v některých utkáních katastrofální," pronesl kouč Dolního Újezdu. Ten se zároveň vyhnul vyzdvihování jednotlivců. „Mohu říci, že mančaft na hřišti pracoval jako jeden kolektiv," řekl.

Průběh krajského přeboru se stal pro Tomáš Abta do jisté míry překvapením. „Osobně jsem očekával, že na špičce se bude pohybovat Hlinsko, to však tuto roli zatím neplní. Naopak z výsledků Holic, Moravan či Lanškrouna jsem překvapen. Určitě bych ještě neodepisoval ani poslední Horní Jelení, protože podávalo dobré výkony," vzpomíná Tomáš Abt na střet s nejhorším celkem přeboru, který však nebyl na trávníku v Dolním Újezdu daleko od vítězství.

Zimní příprava nevybočí z tradice předchozích let, ani výraznější zásahy do kádru se nedají předpokládat. „Boj o to, komu připadne černý Petr, bude na jaře tuhý a my se na něj musíme kvalitně nachystat," dodal na závěr trenér Tomáš Abt. (rh)

Podzim 2014

Sokol Dolní Újezd: 12. místo v krajském přeboru, 20 bodů, 5 – 1 – 3 – 6, skóre 29:37.