Bitva tabulkových sousedů byla k vidění na Svitavském stadionu v rámci 13. kola divizní soutěže. Domácí fotbalisté se představili poprvé po odchodu trenéra Martina Pulpita do Baníku Ostrava. Tak, jak bylo avizováno, však kouč na lavičce nechyběl. Na rozdíl od sobotní výhry mu ale jeho svitavští svěřenci o den později radost neudělali.

Svitavy – Náchod 0:1

Domácí začali aktivně, hned v 5. minutě se o pěkný fotbalový moment postarali Čížek, který tvrdě vypálil zpoza vápna, a brankář Baláž, který pumelici neméně efektně kryl.

V 17. minutě však přišel pro domácí šok, když T. Novák podrazil v šestnáctce Malého a pískala se penalta, kterou Hubka bezpečně proměnil – 0:1.

Vyrovnáno mohlo být hned o tři minuty později, kdy Svoboda vystihl nepřesnou rozehrávku soupeře a řítil se sám do stoprocentní gólovky, pálil ovšem jenom do náchodského gólmana a k pořádné dorážce se Černík nedostal, když si pomohl nedovoleným zákrokem.

Hra potom ztratila na plynulosti, hosté se soustředili na důraznou obranu, se kterou si Svitavští kombinací nevěděli rady a nakopávané míče nemohly vést proti urostlým bekům Náchoda k úspěchu.

Podobný obrázek nabídla také druhá půle. Hra domácích byla bez nápadu a protože soupeř jim nepomohl žádnou velkou chybou, jen těžko se prosazovali do zakončení. A když už ano, jako v 56. minutě Kroulík, tak vypálil v dobré pozici sice dostatečně razantně, ale příliš vysoko. Stejně dopadla poté hlavička Černíka, rovněž skončila těsně nad břevnem.

Tlak Svitav s blížícím se závěrem rostl, další bombu Čížka opět vytáhl Baláž. Domácí šli na riziko, což soupeři otevíralo možnosti k brejkům a po jednom mohl rozhodnout Kuťák, ale střílel ukvapeně a slabě. V závěru se do vápna Náchoda vydal i J. Ehrenberger, jenže bylo to marné a domácí ztratili všechny body.

Fakta – branka: 17. Hubka z pen. Rozhodčí: Zadinová (Čáslav) – Vnuk, Matějček. ŽK: 4:4. Diváci: 310. Poločas: 0:1. TJ Svitavy: J. Ehrenberger – T. Novák, Ptáček, Kroulík, J. Novák – Filip (55. Kundera), Brůna, Čížek, Kovář – Černík, Svoboda. FK Náchod: Baláž – Škoda, Hubka, Rompotl, Gross – O. Nejman, Hubička, Srkal, Punar (62. Petr) – Kuťák (71. Simon), Malý (89. D. Nejman).

Pavel Holý, vedoucí mužstva TJ Svitavy: Zklamali jsme. Nedokázali jsme překonat soupeřovu defenzivu, naše snaha byla marná a hosté vydrželi s jednou vstřelenou brankou až do konce. Přitom to bylo v našich silách, ale už třetí zápas v řadě se nám nedaří, jsme neefektivní, tým si přestává věřit a na jeho projevu to je patrné. Nemáme se na co vymlouvat – nedáváme góly, takže nemůžeme uspět.

Jiří Kuneš, trenér FK Náchod: Bylo to o bojovnosti a o přístupu k utkání. Hra postrádala fotbalovost. Naše vítězství bylo vydřené a o to více si ho můžeme cenit.

Divize C – další výsledky

13. kolo: Letohrad – Jirny 0:1, Holice – Nová Paka 0:2, Lhota pod Libčany – Pěnčín-Turnov 1:0, Dvůr Králové nad Labem – Ústí nad Orlicí 1:2, Dobrovice – Nový Bydžov 5:0, Pardubice B – Kutná Hora 3:0, Semily – Mšeno 1:4.

Pořadí: 1. Jirny (39 bodů), 2. Kutná Hora (26), 3. Mšeno (24), 4. Ústí nad Orlicí (21), 5. Dvůr Králové nad Labem (19), 6. Letohrad (19), 7. Dobrovice (19), 8. Náchod (17), 9. Pardubice B (16), 10. Nová Paka (16), 11. Svitavy (14), 12. Lhota pod Libčany (14), 13. Pěnčín-Turnov (14), 14. Nový Bydžov (12), 15. Semily (10), 16. Holice (1).