„Intenzivně hledáme cesty k tomu, aby v co možná nejbližší době byly všechny zápasy FORTUNA:LIGY pod dohledem videorozhodčího, což ještě v nedávné minulosti vyznívalo zcela nereálně,“ oznámila nedávno Ligová fotbalová asociace.

Sami trenéři nevědí, jaká jsou pravidla

Za vším jsou pochopitelně peníze, a když byl v prosinci roku 2017 projekt spouštěn, bylo zdůrazněno, že kompletní pokrytí je mimořádně nákladné a momentálně nereálné.

„Pokud by celé pokrytí stálo například 100 milionů, tak je logické začít postupně, neutratit celou částku a zjistit, že ho nechceme. To naprosto chápu,“ říká trenér Bohemians Martin Hašek.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. Jindřich Trpišovský.
Chtějí do Anglie. Slavia už vyhlíží soka pro čtvrtfinále

Ten je od začátku zastáncem VAR, ovšem má to své háčky. „Projekt není patřičně vykomunikovaný. Trenéři neměli žádné školení, fanoušci v něm také mají zmatky. Nelíbí se mi také nejasný výklad, nejednotnost rozhodnutí,“ dodává.

Týmy ze špičky tabulky jsou na video zvyklé, ovšem mužstva, která bojují o záchranu, si při sporných momentech stěžují, že být video u jejich utkání, odhalilo by spoustu „zářezů“.

„Někdo hraje pod VARem pořád, někdo jen občas a pak to dává rozdílné výsledky,“ kroutí hlavou Hašek.

Vstřelili jste gól? S oslavami počkejte

Kritika ovšem nemíří pouze k absenci videa na všech prvoligových stadionech, ale i na některé výklady pravidel jeho používání. Své by o tom mohli vyprávět právě fotbalisté Bohemians. V jarní části nastoupili proti oběma pražským „S“ a dohled videorozhodčího pocítili z negativní stránky.

Ve 20. kole prohráli klokani na Spartě gólem z penalty v nastavení, kterou za nešikovný faul potvrdil až právě člověk v místnosti s obrazovkami. Ano, penaltový zákrok to byl, ovšem daleko horší spáchali sparťané na Závišku v první půli. Střet, po kterém se už i fanoušci domácích chytali za hlavu, že jde o jasnou penaltu, totiž rozhodčí naprosto ignoroval a necítil vůbec potřebu jít se na monitor podívat.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Bohemians a Slavii v Ďolíčku.
Vášně a dohady. Fotbalové Česko řeší smysl videa

Uběhl necelý měsíc a do vyprodaného Ďolíčku přijela Slavia, která byla jasným favoritem. O to větší radost propukla na tribunách po dvaceti minutách hry, kdy Puškáč proměnil rychlý protiútok. Radost zelenobílých ovšem měla jen jepičí život. Rozhodčí najednou ukázal, že se jde podívat na video, a k údivu všech odvolal gól a naopak proti Bohemians nařídil penaltu za faul, který akci předcházel. Místo radosti z vedení za dvě minuty prohrávala 0:1…

Ano, zcela podle pravidel k využívání videorozhodčího, ovšem naprosto proti duchu fotbalu. „Rozhodčí by se měli shodnout, k čemu se mohou vracet a hlavně, aby to bylo pro všechny jednotné,“ zdůrazňuje Martin Hašek.

Poznar popravil Baník i Duklu. Neměl

Ve fotbale jsou podstatné body. A těch má Zlín za poslední dvě kola plný počet. Stačila jedna „maličkost“ a neměl by žádný, možná jeden. A kapitán Poznar je u svých fanoušků hrdinou. Případ Ostrava: Zlín vyhrál na Baníku 2:1 a vítězný gól dal právě Poznar. Duel ale neměl dohrát, za faul loktem měl už v prvním poločase dostat červenou kartu.

Případ Dukla: Zlín doma porazil Pražany 2:1 a u obou gólů byl opět Poznar. Nejprve trefil loktem do hlavy jednoho z hráčů, který v pádu zasáhl míč, a ten skončil ve vlastní brance. A vítězný gól v sedmé minutě nastavení? Poznar nafilmoval penaltu a z ní sám rozhodl.

Co na obě situace komise sudích? „Rozhodčí se v Ostravě dopustil chyby, Poznar měl být vyloučen. Proti Dukle neměla být uznána první branka domácích a druhá padla z penalty, které byla nařízena nesprávně,“ zněl verdikt komise.

Tomáš Poznar.
Poznar se cítí nevinný, proti trestu se odvolá: Je to smutné rozhodnutí

Fotbalisté Ostravy a Dukly se tak mohou jen hořce pousmát. Je evidentní, že prohráli neregulérně, ovšem body jim už nikomu nevrátí. Kdyby bylo na stadionu video, bylo by to možná jiné a Zlín by místo elitní skupiny byl na pomezí té sestupové.

Vypjaté emoce do fotbalu patří

Trenér Dukly Roman Skuhravý byl od začátku proti VARu. „Jsem trochu staromilec. Souhlasím s tím, že nová doba žádá moderní technologie, ale vypjaté emoce z neuznaných branek a neodpískaných pokutových kopů do fotbalu prostě patří,“ myslí si.

Že není VAR všude, považuje za zásadní problém. „Není to fér,“ líčí. „Ligu beru pomalu jako neregulérní. Přínos videa nezpochybňuji, ale je to obrovská výhoda, kterou mají pravidelně jen týmy ze špičky. Dalších pět šest zápasů v každém kole je o něj ochuzeno,“ dodává Skuhravý.

Víkend přinese dvě velice důležité záchranářské bitvy, kterým by videodozor zrovna slušel. Dukla dnes doma hostí Karvinou a Bohemians o den později přivítají Opavu. Dá se ovšem očekávat, že VAR dorazí na úplně jiné stadiony.

Rozhodčí zrušil červenou. A dal ji znovu

Varšava Své zkušenosti s kuriózními situacemi během využívání videorozhodčího mají také v Polsku. Tam sice sudí nezrušil gól jednoho týmu a nenařídil proti němu ihned penaltu, ale došlo k situaci, po které si fanoušci také klepali na čelo.

Vše bylo zcela podle nařízení o využívání VARu. V polovině února během zápasu Legia Cracovia dostal druhou žlutou kartu domácí obránce Remy. Ten odešel do šatny, ale rozhodčí mezitím kontroloval situaci na videu. Nechal si hráče zavolat s tím, že kartu ruší. Remy se radoval, rozeběhl se na hřiště, ovšem sudí si jej zavolal a místo druhé žluté karty mu za jeho tvrdý zákrok udělil rovnou červenou.

Zavolal si tedy fotbalistu z šatny, aby jej opět vyloučil. Podivné, ale i k tomu VAR slouží. 

24. kolo FORTUNA:LIGA, SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 10. března 2019 v Praze.
Tak simulování, nebo penalta? Video bylo v Edenu dvakrát proti Baníku