„Strašně moc se těším. Sen si splní nejen Tonda, ale i kluci z West Hamu. Vůči fanouškům hodně hezké. Jedeme se tam podívat s rodinou. Zápas uvidím naživo,“ rozplývá se Barák starší. I on bude přímo v Edenu a v jedné z VIPek bude bedlivě sledovat, zda klub jeho syna získá cennou trofej.

Ačkoliv Barák mladší vystřelil Fiorentině v semifinále postup přes švýcarskou Basilej, tak na trávníku bude s největší pravděpodobností chybět. Na vině jsou zdravotní potíže.

„Tonda hrát nebude téměř určitě, protože v pondělí dobral antibiotika a tři dny ležel s horečkami. Zkraje týdne lehounce trénoval. Necítí se úplně špatně, ale říkal sám, že do základní sestavy pravděpodobně nepůjde. Po tom průběhu je ale šťastný, že s týmem přijel. Těší se, jestli naskočí alespoň na chvilku,“ prozrazuje Antonín Barák starší.

Fotbalista Tomáš Souček
Souček před finále v Edenu: Cesta za snem a vzpomínky na památnou děkovačku

Osmadvacetiletý reprezentant minulý rok v rozhovoru pro Deník uvedl, že už se cítí na velký přestup, což působení ve Fiorentině jen potvrdilo.

„Určitě vyspěl i díky mnohem vetší konkurenci hráčů, než byla třeba ve Veroně. Sám říká, že ten rozdíl je minimálně třicetiprocentní. Ve středu zálohy je konkurence přibližně osmi hráčů a z nich hrají maximálně tři. Kolem něj jsou navíc všechno reprezentanti, takže Tonda bojuje o základní sestavu,“ uvádí Barák starší.

Trenér Italiano Vincenzo řekl svým svěřencům, že chce, aby uspěli ve všech třech soutěžích, což se Fiorentině povedlo. V ligové soutěži skončila osmá, avšak po možném odečtu bodů Juventusu se posune na sedmou pozici a minimálně i v příští sezoně by měla hrát opět Konferenční ligu, v italském poháru došla do finále, a pokud uspěje v Edenu, tak se dostane přímo do základní skupiny Evropské ligy.

Příliš malý stadion? 

Zápas v Edenu je tak pro Fiorentinu vyvrcholením sezony. „Celá Florencie tím žije. Na jaře jsem tam byl na třech utkáních a co můžu srovnat, tak město se úplně zbláznilo do fotbalu. Na zápasy se tam nedaly sehnat lístky, byly beznadějně vyprodané,“ přibližuje Barák. Klub na konci sezony otevřel tréninky pro fanoušky a na ně se přišlo podívat okolo deseti tisíc lidí.

Barák starší bude pochopitelně ve finále fandit Fiorentině i kvůli synovi. „Přeju mu to. Z 95procent procent je to jeho zásluha. On na sobě hodně maká, co se týká životosprávy, spánku, fyzio, regenerace, cvičení a tak dále. Hodně vše posunul díky houževnatosti, přístupu a že fotbal miluje,“ říká Barák starší.

Tomáš Souček v dresu West Ham United.
Lístek na Součka za čtvrt milionu? Šílenství, proklínají fanoušci finále v Edenu

Jedna z person českého fotbalu ale považuje za nešťastné, že v tuzemsku není větší stadion vhodný pro podobný vrchol. „Hraje se přeci jenom finále evropského poháru. V Edenu museli z bezpečnostních důvodů omezit kapacitu na 18 tisíc lidí,“ podotýká Barák.

Z celkové kapacity získaly po pěti tisících vstupenek oba fanouškovské tábory, další šest jich připadlo partnerům a pouhé dva tisíce lístků připadly českým divákům. „Což je tristní a hrozná škoda, protože se tam nedostane skoro nikdo z normálních fandů,“ mrzí Baráka staršího. „Finále tak nesplní účel, který jsme chtěli,“ dodává. Sehnat vstupenky bylo obtížné i pro hráče samotné.

Vyrovnaný duel

Barák starší očekává, že se v Edenu bude hrát velmi vyrovnaný duel. „V tomto zápase není favorit. Opticky možná trochu víc pro Fiorentinu ve smyslu, že se jí povedlo jaro. Díky němu se posunula nahoru a dařilo se jí v pohárech. West Ham byl ještě pár kol před koncem od hrany sestupu z Premier League, na druhou stranu ale situaci taky zvládl,“ komentuje nadcházející duel Barák.

Fiorentina se totiž snaží hrát útočný fotbal, držet míč, kombinovat a přehrávat soupeře postupným útokem. West Ham podle něj bude hrát z hlubšího bloku. „Má hráče na rychlé brejky a vysokou kvalitu vepředu,“ upozorňuje Barák na rychlou zbraň anglického týmu. Podle něj zvítězí italský celek 2:1.