FORTUNA:LIGA – skupina o záchranu: závěrečné 5. kolo

FC Baník Ostrava (11. místo, 42 bodů, 51:46) – FK Pardubice (14. místo, 34 bodů, 34:61).

Neděle 17:00, Městský stadion Vítkovice.

Vzájemné zápasy: 3:0 (doma), 1:1 (venku).

Ani jednomu už o nic nejde. Zdánlivě. Tabulkově sice určitě ne. Každý ze soupeřů má kromě té sportovní motivace, kterou je pro každý zápas vítězství, ještě jednu. Fotbalisté Baníku se chtějí rozloučit ze svými náročnými příznivci výhrou, kterou by částečně zamaskovali zpackanou sezonu. Pardubičtí se chtějí zase udržet před vstupem do baráže na vysoké vlně. A třeba na dálku hodit svým potencionálním soupeřům rukavici. Navíc Baník, jako lídr skupiny play out může posloužit jako nejlepší test na baráž…

„Musíme to jednoznačně odehrát dobře. I když je jasné, že provedeme menší rotaci hráčů. proběhne. Stále je to ale ligové utkání,“ připomíná pardubický trenér Radoslav Kováč, který dodává: „A my v něm rozhodně nechceme vyhořet.“

Nabízí se také téma zda příští čtvrtek začínat baráž doma či venku. Pro ten první případ, by ale musely Pardubice obsadit až patnáctou příčku a ne čtrnáctou, na které momentálně figurují. I kdyby nakrásně chtěly kalkulovat s domácí variantou, může jim do plánů hodit vidle remíza v souběžně hraném utkání o všechno v Brně, které hostí Zlín.

Pardubický tým se o udržení ve FORTUNA:LIZE střetne s někým ze trojice Karviná, Vyškov a Příbram. Je však vysoce pravděpodobné, že do nejvyšší soutěže si to nakráčí přímo tým ze Slezska. Takže zbývá Vyškov nebo Příbram?

„Jméno našeho protivníka neřešíme. Zaprvé se soustředíme na svůj zápas v Ostravě a za druhé to neovlivníme. Pochopitelně situaci ve druhé lize sleduji. Nechci říkat, koho chci, nebo nechci, aby se mi to pak nevrátilo. Uvidíme, kdo nám připadne a na soupeře se pak důkladně a poctivě připravíme,“ podotýká pardubický lodivod.