O těchto kouzelnících v kopačkách se dá napsat spousta zajímavostí, ostatně příběhy nejlepších střelců zaznamenáváme v pravidelné rubrice Kanonýr Deníku. Tady je malá ochutnávka.

Příběh kanonýra z ligy

Brzy mezi legendami. Řezníček čeká na stý gól
 
Fotbalový cestovatel Jakub Řezníček prošel spoustou klubů - byl i ve Spartě a Plzni. V roce 2021 se rozhodl pro návrat do Brna, kde prožil nejvydařenější období kariéry. Skvělý krok pro hráče, geniální tah manažerů Zbrojovky. S osmnácti brankami se rodák z Příbrami stal králem střelců druhé ligy a hlavně vytáhl brněnský klub zpět mezi elitu. A tím neskončil, v letošní FORTUNA:LIZE do dneška nastřílel šestnáct branek, pouze pět branek mu schází do stovky, tedy do Klubu ligových kanonýrů.

Jakub Řezníček dal na podzim jedenáct branek.
Král ligových střelců přestal pít pivo. Zhubnul jsem a je mi fajn, říká Řezníček

Co stojí za vzestupem obrozeného kanonýra? Vedle pohodového prostředí jižní Moravy, které mu evidentně svědčí, se na něm podepisuje i zlepšená životospráva. Stal se abstinentem, zhubl a na jeho pohybu je to patrné. „Měl jsem rád pivo po zápase, posedět s klukama, ale prostě jsem si řekl, že to zkusím a držím. Nechybí mi to a je mi fajn,“ vysvětlil čtyřiatřicetiletý šutér, jehož nevlastním bratrem je brankář Bohemians Martin Jedlička.

Zajímavost? Jakub Řezníček má aktuálně bilanci jedné branky v průměru za 122 minut.

Příběh kanonýra po přestupu

Zajímá vás, jak hrál váš oblíbený tým? Hledáte, zda se trefil váš známý? Kolik gólů dal nejlepší kanonýr?

Nejpřehlednější fotbalové výsledky najdete jen a pouze v Deníku. Z každého okresního webu se dostanete na soutěž, která vás zajímá. Novinkou je přehled zápasů včetně střelců branek. 

Fotbal na jiné úrovni. Kacafírek (ne)straší ČFL
 
Mihl se v lize, ale zářil hlavně na vesnici. Štěpán Kacafírek byl vyhlášeným střelcem a postrachem soupeřů na Kutnohorsku. Působil jako kapitán i nehrající trenér v Červených Janovicích, kam na čas zlanařil třeba i Tomáše Řepku nebo Romana Bednáře. Ale nakonec i on vyslyšel výzvu hrát fotbal zase proti skoro profíkům.

Teď se s Benešovem snaží o záchranu ČFL, tedy o pět pater výš! Jeho dojmy z třetí ligy? „ČFL se hodně změnila i za dobu, co jsem ji hrál dřív,“ zmínil třiatřicetiletý forvard.

Štěpán Kacafírek se trefil za Benešov.
Kacafírek se trefil poprvé za Benešov. Už bylo na čase, hlásí

Z tempa co zápas, to ranec gólů musel úřadující nejlepší kanonýr sezony v Česku slevit. Napoprvé vyšel naprázdno, v domácí premiéře proti Mladé Boleslavi B už skóroval. Byla z toho remíza 2:2. „Je tady víc mladých kluků, víc se běhá a soutěž je hodně náročná. Ale baví mě to,“ řekl o novém angažmá. V porovnání s přeborem jde samozřejmě o zcela jiný fotbalový svět. Rozdíl ve střílení gólů? „Enormní,“ vypálil okamžitě. Musí proměnit šanci. Moc jich nebude.

Zajímavost? V sezoně 2021/2022 nastřílel Štěpán Kacafírek 87 gólů.

Příběh kanonýra z okresu

Odboj přinesl senzaci. Pavlík se učil od Doška 

Hrál kraj, ale teď trápí soupeře v nejnižší soutěži v okrese Plzeň-jih. Důvod? Odboj. Takřka celé béčko Robstavu Přeštice si v létě založilo nový tým - TJ Přeštice. Nejvýraznější postavou je Jan Pavlík. Během podzimu nastřílel hned 35 branek! Zkušený 33letý forvard navíc přiznal, že s tímto číslem není tak úplně spokojený. „Mohlo jich být mnohem více. Občas se mi kluci smějí, co všechno jsem schopný zazdít,“ poznamenal fotbalista, který prošel mládeží v Klatovech, kde si poprvé vyzkoušel divizi.  

Z archivu: FK Okula Nýrsko (modří) - TJ Přeštice B 1:1.
Hádky v "Berbrově baště": Přeštice mají problém se stávkou fotbalistů

Čtvrtou nejvyšší soutěž v Česku hrál Pavlík několik let - třeba za Koloveč, kde nastupoval vedle zkušeného Tomáše Doška nebo exreprezentanta Petra Vlčka. Oblékal také dres Chrástu. A teď táhne svůj tým za postupem aspoň do okresního přeboru. Nikdo nepochybuje, že se to povede. Přeštice mají impozantní skóre 92:2. A pokud vás zajímá, kolik branek dokáže tenhle kanonýr za jeden zápas, tak se posaďte. Ptenínu nasázel při vítězství 17:0 rovných deset gólů. 

Příběh kanonýra ze školy

Šabo šel z brány do útoku. Vzor? Nevlastní otec

Asi nikdy nebude hrát za Slavii nebo Spartu, ale fotbal ho baví. Seznamte se: Marek Šabo, patnáctiletý kanonýr, který obléká dres sdruženého týmu Jiříkova a Šluknova. Na podzim sázel jeden gól za druhým. Rekord si připsal proti Malšovicím, kdy nastřílel při drtivé výhře 18:0 šest kousků. Na této kanonádě je zajímavé i to, že vítězové nastoupili jen v deseti. Šabo říká, že víc než titul Kanonýr Deníku, jenž si vysloužil, ho zajímají výsledky a tabulka soutěže. 

Marek Šabo střílí góly za tým Jiříkov/Šluknov.
Šabo zkusil chytání, teď je skvělým střelcem. Vzor? Nevlastní otec!

„Na fotbale mě baví fakt, že i slabší tým může porazit ten silnější. Baví mě taky kolektiv a hra jako taková,“ rychle dodal. Za zmínku stojí, že s fotbalem začal ve druhé třídě na jiříkovském pažitu. „Svoje začátky si moc nepamatuji, ale jako každý nováček jsem zkusil i chytání. Fotbal mne hned chytl,“ zavzpomínal. Drtivá většina teenagerů má svůj vzor. „Mým vzorem je můj nevlastní táta Zdeněk, který mne k fotbalu přivedl a vlastně mne i trénuje. Líbí se mi, kolik času věnuje fotbalu. Taky mu rozumí,“ usmál se.