Jak těžké bylo rozhodování, zda bude v klubu pokračovat i další sezonu?

Přiznávám, že jsem uvažoval o konci kariéry. Můj zdravotní stav už není nejlepší, dost mě limituje. Především jsem ale chtěl hovořit s trenérem Svědíkem, zda mu bude dávat smysl abych pokračoval. Řekl mi, že má zájem, abych dál hrál, tím bylo moje rozhodnutí jednodušší.

Nemyslím to nijak zle či ironicky, ale dá se říci, že vám sestup do druhé ligy prodloužil kariéru?

To se dá říci takřka určitě. Při komunikaci s trenérem mi bylo naznačeno, že kdybychom zůstali v lize, už by to u mě neviděl na základní jedenáctku. Pak už bychom se jenom bavili, jestli má smysl zůstávat tady jako třeba sedmnáctý hráč. Takže asi mi ta nepříjemná skutečnost opravdu prodloužila kariéru.

Trenér Svědík na jaře Vysočinu hodně pozvedl, záchrana byla po mizerném podzimu hodně na dosah. V čem tkví jeho kouzlo?

Angažování trenéra Svědíka bylo v zimě výbornou volbou. Snad jenom za pana Rady jsme tady za jaro získali víc bodů, pokud si dobře pamatuji. Všichni jsme cítili, že ta dřina pod ním, protože on je hodně náročný trenér, má smysl a k něčemu vede.

Tisková konference s novým hlavním trenérem FC Vysočina Martinem Svědíkem.
Kvalita šla dolů, přiznávají po sestupu jihlavští fotbalisté

Máte vysvětlení pro to, proč podobně, až na zmíněného Petra Radu, neuspěli jiní trenéři v minulosti? Vždyť tady byly osobnosti typu Františka Komňackého, Michala Bílka a podobně.

Těžko hodnotit, v čem je jiný nebo lepší. Ono je důležité, zda si vzájemně trenér s týmem sedne nebo nesedne. Všichni měli beze sporu svoji kvalitu. Ale v tomhle případě si všechno sedlo přesně tak, jak má. Pan Svědík je trenér, který má nějakou svojí představu o fotbale, je náročný, impulzivní, a dokázal z nás vymáčknout víc, než předchozí trenéři. Tu svoji náročnost dokázal přenést i na hráče, kteří najednou přestali být pohodlní a jeho nárokům se podvolili.

Po sedmi letech bude Vysočina znovu nastupovat jen ve druhé lize. S jakým cílem povedete spoluhráče do sezony?

Nebudu teď říkat, že jdeme jednoznačně hrát na postup. My ale máme od trenéra naordinováno jít do každého zápasu s tím, že ho vyhrajeme. A když vyhrajeme na podzim všech šestnáct, nebo i „jen“ patnáct zápasů, asi budeme o ten postup hrát. (směje se) Věřím, že budeme úspěšní.

Může vám nahrávat do karet skutečnost, že do boje o ligu může promluvit i třetí tým druhé ligy?

To si budeme moci říct až po skončení sezony. Myslím si, že barážová utkání budou nevyzpytatelná. Pro všechny je to ještě velká neznámá, uvidíme, co to přinese.

Přípravné utkání FC Vysočina Jihlava - SFK Vrchovina Nové Město na Moravě.
OBRAZEM: Jihlava v generálce zvítězila, v koncovce se ale opět trápila