„Mnoho emotivních lidských osudů dosud nebylo publikováno. Chceme zachytit historické hodiny městyse z pohledu místních. Kniha bude i pokusem o psychologické vyrovnání se s tragédií,“ řekli Deníku iniciátoři. Křest plánují na první výročí katastrofy.

Jihomoravská komunitní nadace s dalšími partnery navíc připravuje na rok od tornáda připomínkový program i s odhalením památníku a dále panelů s příběhy přímo v ulicích a na náměstí.

Do opravené mateřské školy v Hruškách ve středu poprvé zamířily děti. Na snímcích je prostřední třída Berušek. Již v pondělí pak zamíří do lavic také školáci.
Panenky i první svačinka. Děti z Hrušek se vrátily do školky zničené tornádem

Nápad na knihu vznikl u ředitelky nadace Zlaty Maděřičové a další místní Jany Hřebačkové. První z nich si posteskla, když i sedmý měsíc po tornádu byla znovu oslovena, aby vyprávěla svůj tornádový příběh. Napadlo ji, že takto mohou zavzpomínat i její sousedé z Moravské Nové Vsi. A při prvním výročí tornáda pak zážitky spolu s fotkami pověsit na ploty či vrata domů. „Je jasné, že městys bude po roce opět plný lidí, kteří nám tu pomáhali. Rádi si ty příběhy oživí,“ řekla Maděřičová.

Pieta, kořeny, expert z USA

Zdravotní sestře Hřebačkové se sice epicentrum tornáda o pár metrů vyhnulo, od prvních chvil ale aktivně pomáhala následky odstraňovat. Navíc shromáždila fotografie bezprostředně po tornádu. Proto obě ženy spojily své síly.

„Oslovujeme sousedy z městyse, kdo má zájem podělit se o své zážitky. Příběhů je mnoho, od muže co na něj spadla hala a jako zázrakem vyšel ven jen v šoku, až po ženu, která po ulicích hledala své dvě dospělé dcery a v zaprášeném člověku ani nepoznala svého příbuzného. Jednotlivé příběhy jsou hluboké, na jejich sepsání se domlouváme s předními reportéry a novináři,“ přiblížila Hřebačková.

Památník na ničivé jihomoravské tornádo a jeho oběti chce z desítek trámů vytvořit akademický sochař Michal Blažek. V Moravské Nové Vsi opravuje ve spolupráci s místní firmou i poškozené sakrální památky, kříže a sochy.
Ježek z trámů. Památník připomene tornádo a jeho oběti, říká sochař

Pomalu se rýsuje i harmonogram výročí. Dne 24. června 2022 přesně v 19.15 se rozezní siréna. V čase, kdy loni udeřilo tornádo v Moravské Nové Vsi. Jihomoravská komunitní nadace chystá na program s pietou za oběti řádění živlu. Součástí má být také odhalení památníku obětem tornáda z dílny akademického sochaře Michala Blažka a studentů pražské ČVUT.

Jak už Deník informoval, památník mají tvořit trámy ze zdemolovaných domovů. Umístění najde mezi dvěma poškozenými obcemi - Moravskou Novou Vsí a Hruškami na Břeclavsku.

Výstava akademické malířky Veroniky Remak Molatové Kořeny zase ukáže kořeny stromů vyrvané během tornáda. Organizátorům akce již přislíbili účast první významní hosté, jako generál Petr Pavel, moderátorka Ester Janečková či expert na tornáda ze Spojených států.