„Jsem z toho ještě teď v šoku,“ povzdechla si pedikérka Eva Vrátná. Ta během chvilky přišla o všechno. O střechu nad hlavou i živnost. „V sobotu jsme byli naštěstí na návštěvě u rodičů. Já i děti. Pak mi volala sousedka, že mi do baráku zaparkoval autobus. To samé volala i policie. Jeli jsme domů a tam jsme viděli tu hrůzu. Být doma, mohlo to skončit i hůř,“ popsala. 

Domek ve Lnářích zničil kamion.
Rána, prach a dráty ze zdi. Náraz kamionu do domu přežila rodina jen zázrakem

Navíc dům není bez souhlasu statika obyvatelný. „Už v chodbě nám začalo něco padat. Tak jsme se přestěhovali do náhradního bytu v obci. V domě zůstaly jak moje věci, tak i věci mých dětí,“ povzdechla si Vrátná.

Deník ženu zastihl na obecním úřadě ve Vyskytné, kde řešila náhradní ubytování pro sebe a svoje dvě děti. „Pan starosta mi ochotně nabídl pomoc, jsem mu za to vděčná,“ dodala pedikérka.

Náhradní ubytování 

Informace o nehodě potvrdil Deníku starosta obce Petr Blažek. „Skutečně se to u nás stalo. Dům je v současné době v tak špatném stavu, že v něm statik nedoporučil bydlet. Ženu s dětmi, která v domě žila, ubytováváme v náhradním bytě,“ informoval starosta. Byt je ale bez základního vybavení. Podle informací na sociálních sítích v něm chybí sporák i nábytek.

Rodina tak bude vděčná za jakoukoliv pomoc. A tu bude opravdu potřebovat. Protože dům je neobyvatelný, skončila Evě Vrátné i živnost pedikérky. „Nemám padesát tisíc, abych si otevřela jinou praxi. Navíc přesto, že v domě nebydlím, musím tam dál platit energie. Stejně tak musím hradit energie i v novém bydlení,“ vysvětlila žena.

Danielka, Michaela, Martina, Majka a Maruš mají krásný vztah a jsou rády, že bydlí blízko sebe
Nevídané. Na Tachovsku žije pět generací žen z jedné rodiny ve stejné ulici

Jak zdůraznila, je samoživitelka odkázaná jen na sebe. Co ji ale mrzí nejvíc, že z firmy Icom transport, jejíž řidič nehodu způsobil, ji nikdo nekontaktoval, aby se s ní dohodl na nějakém řešení.

Dopravní společnost Icom transport o nehodě ví. „S případem jsme seznámeni, je to věc naší firmy, celou záležitost budeme řešit interně,“ řekla Deníku dispečerka Lenka Olivová z Humpolce.

Řidič nezvládl smyk 

Jak k nehodě došlo, upřesnila policejní mluvčí Dana Čírtková. „Řidič autobusu projížděl v sobotu 25. února odpoledne Vyskytnou ve směru od Jihlavy. Na vozovce dostal smyk, který nezvládl,“ popsala situaci policejní mluvčí. Autobus narazil do rodinného domku a způsobil škodu přibližně za 300 tisíc korun. Nikdo se při nehodě nezranil.

Reportér Deníku si na šumavském hřbitově vyzkoušel pod vedením hrobaře Jaromíra Linarta, jak náročné je ve druhé polovině února kopat hrob
Na vlastní kůži: Kopat hrob v zimě? Pořádná fuška, zjistil reportér Deníku

Podobné nehody ale nejsou zas tak neobvyklé. Do stejné situace se dostala před čtyřmi lety i seniorka z Haluzic na Zlínsku. Také jí dům poškodil v únoru autobus, statik označil dům za neobyvatelný, o ženu se postarala obec. Našla jí bydlení v domově pro seniory.