Naposledy k nehodě došlo minulou středu poblíž kruhového objezdu u obchodního centra. „Řidička prudce zabrzdila. Řidiči si neuvědomují, že za sebou mají i lidi, kteří na tom nejsou fyzicky dobře. Spadl jsem, přestože jsem se držel. Levé koleno jsem si narazil o kovovou trubku. Spolucestující mi pomohli z autobusu. Dostal jsem se ještě domů, jenže pak už jsem s nohou nedokázal pohnout,“ popisuje pětasedmdesátiletý Třebíčan. Svoje jméno si nepřál uvádět, redakce jej však zná.

Dětem patří svět, řekli si odsouzení a uspořádali pro ně sbírku hraček
Dětem patří svět, řekli si odsouzení. Uspořádali sbírku plyšových hraček

Jelikož muž nedokázal na nohu došlápnout, volal druhý den ráno záchranku. „Odvezli mě do nemocnice. Naštěstí kosti nebyly zlomené ani naštípnuté. Jsou jen naražené. Bolest přesto pořád cítím. Doktor mi na ni předepsal léky. Musím používat i francouzské hole, které jsem dosud nepotřeboval,“ přibližuje důchodce, který ve čtvrtek půjde do nemocnice na kontrolu. Dodává, že by řidiči měli jezdit opatrněji. „Mám však i pozitivní zkušenosti. Zažil jsem, že řidiči počkali, když někdo dobíhal,“ vzpomíná na lepší zážitek.

Na městském úřadě o podobných nehodách vědí. „Události jsme zaznamenali. Řešili jsme to s dopravcem. Ten to pak projednal s daným řidičem, aby se podobné události neopakovaly. Ten dostal finanční sankci. A bylo mu dáno najevo, že pokud to bude pokračovat, dopravce se s ním rozloučí,“ říká vedoucí odboru dopravy v Třebíči Aleš Kratina.

Je libo penis, průdušnici tracheu, ocas nebo ucho? Takový sortiment by na adventních trzích asi nikdo nečekal
OBRAZEM: Neobvyklý sortiment. Prodej penisů v Rýmařově budil pozornost

Pro cestující, kteří by podobnou situaci zažili, má Kratina radu. „Pokud by se takový incident stal, lidé by se měli co nejdříve obrátit na dispečera dopravce. Ten má s městem smlouvu a zajišťuje veškeré záležitosti. Jestli by měl člověk pocit, že jeho stížnost není vyřešená, může se následně obrátit také na město,“ doporučuje vedoucí odboru dopravy.

Pád skončil zraněním 

Nehodu podobnou minulé středě zažili cestující ve městě přibližně před měsícem. V Bráfově ulici se tehdy v autobusu zranili dva lidé. Také oni skončili v nemocnici. „Při rozjezdu autobusu upadli, což si u obou vyžádalo zranění. Na místo dorazila posádka našich záchranářů, která je ošetřila a odvezla do třebíčské nemocnice,“ informuje mluvčí záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.

Řeka Bečva 13. září 2022 v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku. Právě tam rybáři v roce 2020 objevili první uhynulé ryby po ekologické havárii
Kdo otrávil Bečvu? Soud začne v lednu, žalovaná je Energoaqua a její šéf

Pády zažili také lidé, kteří cestují i linkovou dopravou. „Moje sedmiletá dcerka jela domů ze školy domů do Kožichovic. Nějaké dítě mačkalo před obcí tlačítko stop. Řidiče to naštvalo, tak dupl na brzdu. Dcerka to s těžkou aktovkou neustála. Domů pak přišla vystrašená a s boulí na lícní kosti,“ líčí listopadovou nehodu Martina N. z Kožichovic.

Rodina to tehdy neřešila. „V tu chvíli na to nebyl čas a do týdne boule zmizela. Pochopila bych, kdyby řidič děti sprdnul, ale měl by přemýšlet. Někdo si mohl zlomit ruku,“ doplňuje žena.