Starý šachový vtip, možná trochu otřepaný, říká následující: Jeden muž se druhého zeptá (nebo jedna žena té druhé) „Umíš hrát šachy?“ Na tom, jestli zazní ano či ne vlastně nezáleží, protože ať zazní pozitivní nebo zamítající odpověď, následuje vždy jen jedno „Tak táhni“.

V Litomyšli se opravdu tahalo šachovými figurkami o sto šest a s větrem o závod, protože v salonku restaurace Slunce bylo otevřené okno, a tak všem hráčům bystřil mozek jarní vánek. Hrály se bleskové partie, takže byla všudypřítomná rychlost, dynamika a energie. Šachy jsou zkrátka ve městě Bedřicha Smetany společenskou událostí, která sem patří.

O šachistech se s nadsázkou říká, že jsou pořád na tahu. Zřejmě proto, aby rčení zůstalo pravdivé, uspořádali litomyšlští šachisté první letošní turnaj v bleskové hře. Uskutečnil se v salonku restaurace Slunce. Hlavním organizátorem turnaje byl Vlastimil Pešina a další lidé kolem místního šachového klubu.

Na turnaj přijeli hráči z regionu, ale i z pěkné dálky. Nejvzdálenější končinou odkud milovníci královské hry zavítali do Litomyšle byl Beroun. Příznivci gentlemanské bitvy, která je sice nelítostná, ale nikdo se při ní obvykle nezraní, protože je také hrou zdvořilou, hráli, jak o život.

Celkový počet kol organizátoři stanovili na 11 her, což je v podstatě standardem. V prvních partiích bývají hráči svěží jako jarní květiny. Zato před koncem může stoupat chybovost a nepřesnosti. Bleskový šach má jednoznačně spíš účel zábavy. V první řadě musíte mít obrovský postřeh a rychlost.

V jednotlivých kolech má každý z hráčů k dispozici vyměřený čas 5 minut, takže není ani chvilka na extra dlouhé přemítání. Bleskový šach má dále to kouzlo, že v něm méně zkušený hráč může porazit lepšího a silnějšího soupeře.

V neposlední řadě jde o skvělou společenskou akci, kde si hráči procvičí mozkové závity, přesnost a umění vyhrávat i prohrávat. A jak to dopadlo. Celkově se zúčastnilo 28 hráčů a první tři místa obsadili: první místo Luboš Ptáček, druhý v pořadí Vít Valenta a třetí příčku obsadil Jan Bjolek.

Soňa Neugebauerová