SOŠ a SOU Polička opět poskytla náhled do svých prostor, a to při příležitosti konání dne otevřených dveří. Ten každoročně probíhá v podzimním a zimním čase. Letošní první den připadl na úterý, brány školy se pro návštěvníky otevřely v 9.00.

Po příchodu čekala na hosty vybavená recepce obsluhovaná žáky oboru Hotelnictví a cestovní ruch, který je v nabídce školy sice nejkratší dobu, ale i přesto si našel své spokojené zájemce, kteří se rádi vydávají po dobrodružných studijních cestách gastronomie a cestování. Personál recepce za svou směnu předal cenné informace i brožurky celkem 54 budoucím absolventům gastronomie.

Je všeobecně známo, že SOŠ a SOU Polička se dlouhodobě zaměřuje na nabídku gastronomických oborů. Navíc se prezentuje i oblast hotelnictví a cestovního ruchu. Prozatím se pro zájemce z řad žáků základních škol jeví být nejlukrativnější obor Kuchař–číšník, Řezník–uzenář a Cukrář. Stále více také zaznívá potřeba navštěvovat specializaci, která má co nejspolehlivější uplatnění na trhu práce. Lákavou nabídku podtrhuje i výhodná podpora řeznického řemesla - Masokombinát Polička, a. s. tak sponzoruje žákům ubytování i stravování.

Zájemci o pestrou škálu nabízených oborů si pod vedením pedagogů prošli jednotlivá stanoviště, pokud chtěli, mohli si i sami vyzkoušet práci s barmanským inventářem či využít možnosti asistovat při flambování ovoce nebo palačinek. Uvítali i nahlédnutí do prostoru řeznických a cukrárenských dílen a praktická ukázka z oblasti tajuplné a nápadité gastronomie také nezůstala bez ohlasu. „Budoucí žáci a studenti rádi sledovali své o něco málo starší kolegy, kterak s náležitým pracovním zápalem a zájmem předvádějí praktickou stránku znalostí získaných na SOŠ a SOU Polička a rozvíjených v kurzech Teatender, Barman, Barista, Someliér a Carving. Navíc byl dnešní den koncipován pod heslem Posvícení, jemuž vévodila slavnostní tabule prostřená v jídelně školy,“ doplňuje Mgr. L. Havlík, vedoucí učitel odborného výcviku.

Putování světem chutí a vůní bylo završeno na recepci. Zde si uchazeči vyplnili dotazník a obdrželi sladkou připomínku na první den otevřených dveří, který pro širokou veřejnost uspořádala SOŠ a SOU Polička.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička