Předposlední Burza filantropie tohoto roku měla v Poličce svou premiéru.

„Burza filantropie v Pardubickém kraji již zajistila podporu prospěšným projektům neziskových organizací přesahující částku 10 milionů korun. Stalo se tak v rámci osmého ročníku burzy v Poličce, kde donátoři podpořili projekty neziskových organizací částkou 246 tisíc korun,“ sdělil radní Pardubického kraje Pavel Šotola.

První podpora donátorů směřovala do svitavské Nadace Josefa Plívy na projekt Pergola, zákoutí pro malé i velké. V přilehlé zahradě sídla organizace vznikne místo 30 let starého skleníku nová pergola. Využívat ji budou nejen klienti z organizace Děti patří domů, ale i z řad návštěvníků nadace. Projekt Pravidelná muzikoterapie pro uživatele denního stacionáře Litomyšl organizace Ruka pro život získal od donátorů nejvyšší finanční podporu. Cílem projektu je zprostředkování relaxace, hudebního zážitku a neverbální komunikace klientům denního stacionáře.

Ateliér v Chariitě

Děti z rodin v obtížné životní situaci jezdí na statek ve Vendolí rozvíjet své sociální dovednosti. Protože se tam nedostanou hromadnou dopravou a auto rodiny často ani nevlastní, Svozem do Vendolí je dopravují pracovníci organizace Bonanza Vendolí sami. Současné vozidlo ale pomalu dosluhuje. Díky získané finanční částce se bude moci zakoupit zánovní dodávka.

Prezentace svitavské charity plná emocí představila projekt Ateliér plný života – podpořte nás v tvoření. Díky štědrosti donátorů si budou moci v centru denních služeb Světlanka, kde podporují osoby se zdravotním postižením a seniory, nakoupit vybavení do výtvarného a šicího ateliéru, nebo materiál do korálkové dílny a dřevodílny.

Podpořen byl také projekt organizace Domov Bystré s názvem Pomoc je možná, jen se k ní dostat. Zakoupením staršího automobilu tak zajistí dostatečný počet vozů pro pečovatelskou službu, bez jejíž pomoci by senioři a osoby se zdravotním postižením nemohli jinak zůstat v domácím prostředí, kde prožili celý svůj život. Poslední prezentující organizací bylo Středisko rané péče. Projekt Zážitkový pobyt pro rodiny s dětmi s handicapem má za cíl těmto rodinám z Pardubického kraje na čtyřdenním pobytu v nádherném prostředí Hostýnských vrchů nabídnout netradiční aktivity – jízdy na speciálních buginách, se psím spřežením, kolečkových plachetnicích, ale i plavání. Rodiny tak budou moci plnohodnotně využít volný čas a odreagují se od každodenních starostí.

Své putování po Pardubickém kraji zakončí dobročinný projekt ve středu 23. října v Ústí nad Orlicí. Místem konání bude opět hotel UNO. Letošní poslední burzy se zúčastní více donátorů. Tím se zvýší možnost získat větší finanční obnos. „Proto jsme rozhodli, že k šesti postupujícím projektům, přidáme ještě další čtyři, které budou mít na prezentaci zkrácený čas,“ sdělila ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.

Burzu filantropie pořádá od roku 2011 Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. Dosud bylo podpořeno více než 300 prospěšných projektů v celkové výši 10 161 640 korun.

Marta Lindušková