Původně měla v kalendáři několik jarních víkendů vyhrazených na návštěvu jihomoravských hradů a zámků. Pandemie koronaviru jí ale plány zkomplikovala. Brňanka Veronika Paceltová se proto na znovuotevření památek už těší. „Zároveň mám ale obavy, že tam budou o víkendech davy lidí. Vezmu si v práci dovolenou a vypravím se na ně ve všední dny, snad to tak neudělají i ostatní,“ řekla.

Dnešní podoba Pernštejnských zahrad. Do parády si je vzali odborníci.
OBRAZEM: Pernštejnské zahrady se mění před očima. Podívejte se a přesvědčte se

Hrady a zámky jsou kvůli pandemii zavřené už téměř dva měsíce. Poprvé se na ně lidé vypraví začátkem příštího týdne. Prozatím otevřou částečně, zpřístupní zahrady a nádvoří. „Návštěvníci musí mít roušky. Třeba vedle pokladen nebo u vstupů do areálů rozmístíme dezinfekci na ruce. Lidem doporučíme, aby mezi sebou dodržovali rozestupy nebo se neshlukovali,“ přiblížila omezení Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu.

PONDĚLÍ? ZAVÍRACÍ DEN

Památkáři se v kraji starají o několik hradů a zámků. Do jejich správy patří třeba i hrad Pernštejn na Brněnsku. „Nádvoří hradu zpřístupníme příští týden v úterý. První prohlídkovou trasu si návštěvníci prohlédnou o dva týdny později. V pondělí máme od nepaměti zavírací den,“ sdělil kastelán hradu Pernštějn Zdeněk Škrabal.

Tulipány v lednickém zámeckém parku. Jaro 2020.
Už se těší na otevření: Lednický zámecký park rozzářily kvetoucí tulipány

Na hrad Bítov na Znojemsku se první návštěvníci vrátí v polovině května, zatím na nádvoří a do hradní zahrady. „Pokud bude pěkné počasí, očekávám, že lidé budou chodit. Už v posledních týdnech bylo na parkovišti u hradu docela rušno. V každém případě budou na hradě platit předepsaná pravidla, tedy roušky, odstup a použití dezinfekce rukou před vstupem k pokladně,“ řekl bítovský kastelán Jan Binder.

Masarykův onkologický ústav, ilustrační foto.
Koronavirové měsíce na onkologii na Žlutém kopci: ještě víc pacientů než jindy

Do vnitřních prostor hradů a zámků se zájemci poprvé podívají o dva týdny později. Úplně otevřít budou moct od pondělí 25. května. „Myslím si, že návštěvnost hradů a zámků bude od začátku pozvolná. Pořád bude u řady lidí panovat jistá obava, ale najisto to samozřejmě dopředu vědět nemůžeme,“ uvedla ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Pavla Pelánová.

VÝSTAVY: OTEVŘENO

Od pondělí bude ve slavkovském zámku k vidění interaktivní výstava Svět kostiček. Stejné místo láká také na výstavu Právo útrpné na Vyškovsku. Na obě akce zájemci zakoupí vstupenky pouze online nebo v omezeném množství v infocentru. „Obě instalace jsou v oddělených prostorách budovy zámku v přízemí a v podzemí. Mají samostatné vchody a dostatek prostoru na dodržování požadovaných vládních opatření,“ zdůraznila ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická.

Oprava Obřanského mostu přes řeku Svitavu.
Opravují historický Obřanský most přes Svitavu. Po rekonstrukci bude užší

Na Blanensku jako první ze státních zámků otevřou v Kunštátu. Na základní prohlídkový okruh tam vyrazí pouze šest lidí, jinou trasu si prohlédne deset lidí naráz. „Až do odvolání jsme omezili některé služby. Mimo provoz budou veškeré dotykové obrazovky a návštěvnické centrum v prostoru pokladny. Při placení dáváme přednost bezkontaktním platbám kartou,“ upřesnil kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK