V nejbližších týdnech to nebude. „Ve druhé polovině října očekáváme další růst cen benzínu i nafty. Nafta by měla zdražit o dalších 80 haléřů, což je důsledek prudkého růstu ceny zemního plynu a s tím související vyšší poptávky po topném oleji. Benzín by měl zdražit o více než 60 haléřů,“ očekává Boris Tomčiak, analytik poradenské společnosti Finlord.

Benzín za 40 korun

Zdali bude v zimě zdražování konec, záleží podle ekonomů na více faktorech. Zejména pak na tom, jak rychle bude kartel producentů ropy OPEC při aktuální energetické krizi navyšovat těžbu. Roli bude hrát i průběh nové vlny pandemie. „Ceny ropy tlačí vzhůru i neustále se zvyšující ceny energií, především plynu,“ doplnila analytička slovenské 365.bank Jana Glasová.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek
Pohonné hmoty v Česku skokově zdražily. Nafta se blíží 33 korunám za litr

„Nelze vyloučit, že v zimě budou ceny benzínu na 40 korunách za 1 litr,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda. Majitelé aut s dieselovými motory se mohou utěšovat alespoň tím, že nafta by měla být i v chladném období levnější než benzín. „Do značné míry je to způsobené snížením spotřební daně o jednu korunu na počátku roku,“ vysvětlil Tomčiak.

Aktuálně se litr Naturalu 95 prodává o 1,60 koruny dráž než litr dieselu, přitom až do loňského léta stála obě paliva prakticky stejně.

Ceny rostou všude 

Vlna zdražování zasáhla celou Evropu. Tak jako v minulých letech platí, že pro levnější benzín se Čechům žijícím u hranic vyplatí zajet do Polska, kde se jeho ceny pohybují pod 33 korunami. Nepatrně lacinější je Natural 95 také v Rakousku. V případě nafty jsou cenové rozdíly zanedbatelné, ze sousedních zemí je výrazně dražší pouze v Německu.

Pohonnými hmotami však vítr v peněženkách řidičů nekončí. Už jen samotné získání řidičského průkazu je letos skoro o čtvrtinu dražší než vloni. Ti, kteří s vidinou úspor přešli na pohon LPG, museli za posledních 12 měsíců skousnout nárůst cen o 26 procent až na aktuálních 15,80 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot letí vzhůru a další zdražování nelze vyloučit ani v příštích týdnech…
Litr benzinu za 40 korun? Držíme nízké marže, brání se čerpadláři

Ceny nových automobilů vzrostly o necelá čtyři procenta, ale protože je jich nedostatek, autobazary zdražují ještě rychleji. Více než osmiprocentní inflaci zaznamenali statistici také v případě motocyklů, pneumatik a parkovného.