Netýká se to zdaleka jen známých tras, kde konkurence železničních dopravců tlačí ceny lístků na minimum. Vlak pro dvě osoby je o poznání levnější i třeba na trase z Liberce do Zlína, kde se cena jízdného v e-shopu pohybuje okolo 450 korun. Nejrychlejší silniční trasa mezi těmito dvěma městy je dlouhá399 kilometrů. Při sedmilitrové spotřebě a ceně benzínu 46 korun za litr pak činí náklady na jízdu autem 1285 korun. Lze ale najít i výjimky.

Mezi nejkřiklavější případy patří spojení z Karlových Varů do Plzně. Nově mezi těmito západočeskými metropolemi pendlují přímé spěšné vlaky, dva dospělí za svezení zaplatí 458 korun. Cesta autem je kratší, a stojí tak 261 korun.

V létě ještě levněji

Kdo chce při cestě vlakem ušetřit ještě více, může nakupovat jízdenky ve větším předstihu, případně volit méně populární časy odjezdu. Například z Prahy do Ostravy se tak dá s RegioJetem či Leo Expresem dojet i za pouhých 269 korun, což je jen čtvrtina nákladů na benzín.

Čerpací stanice Tank ONO v Přečáplech na Chomutovsku
Spotřební daň na paliva je nižší. Benzin leckde zlevnil, ale ne na dlouho

Zajímavou alternativou mohou být i speciální nabídky dopravců. Například České dráhy nabízejí Jízdenku na léto, která umožňuje neomezené cestování v modrých vlacích po dobu jednoho nebo dvou týdnů. Její cena začíná na 790 korunách. „Vidíme, že náklady na dovolenou stoupají, ale cestování vlakem zůstane cenově dostupné i během prázdnin a dovolených,“ slíbil generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Auto je ale rychlejší

Na druhou stranu vlak není pro ty, kteří spěchají. Většinu cest mezi krajskými městy zvládne rychleji automobil. Například cesta z Jihlavy do Brna ve všední den ráno zabere po dálnici jen několik minut přes hodinu. Po železnici trvá o hodinu déle.

Samozřejmě ne všude je časový rozdíl tak markantní, v průměru je vlak pomalejší jen o 16 procent. A jsou i výjimky, kdy odpočinek od volantu přinese úsporu nejen peněz, ale i času. Jednou z nich je trasa z Pardubic do centra Prahy, kterou strojvedoucí překoná o 50 minut rychleji než řidič.