Vinařství Škrobák v Čejkovicích

Rodina Škrobákových už po několik generací pěstuje víno v jihomoravských Čejkovicích. Velká budova původně sloužila jen pro výrobu a skladování vína. Majitelé ji ve spolupráci s architektkou Ivanou Dombkovou a jejím pražským studiem ID_Arch postupně proměnili v moderní vinařský komplex se zázemím pro ubytování návštěvníků.

„V roce 2009 nás oslovil Martin Škrobák s požadavkem na zpracování architektonické studie degustačních místností,“ vzpomíná Ivana Dombková. S výsledkem byli Škrobákovi spokojeni, proto požádali architektku o návrh komplexní řešení rekonstrukce celé budovy vinařství. „Nejdříve bylo vybudováno bistro v roce 2018 a následně hotelová část,“ říká Ivana Dombková.

Ochutnávku lahodného vína umocňují výhledy do okolní krajiny.Ochutnávku lahodného vína umocňují výhledy do okolní krajiny.Zdroj: se souhlasem Ivety Kopicové

Výroba vína je nyní skryta v suterénu, přízemí nyní slouží jako rozsáhlý společenský prostor s moderně vybavenou kuchyní. První patro poskytuje několik samostatných pokojů pro ubytovací účely. Celý prostor byl řešen s důrazem na maximální otevřenost jak jednotlivých podlaží, tak výhledu do krajiny.

Spolupráce moravských vinařů s pražskými architekty pořád pokračuje. V současné chvíli se provádí přístavba profesionální kuchyně, na kterou naváže vybudování chybějících skladových prostor a parkování zemědělských strojů a dalších vinařských technologií. Na střeše tohoto objektu vznikne plavecký bazén, který navazuje na wellness a venkovní odpočinkové terasy.

Vinařství Přátelé Pavlova

Pálavská stodola s antickým přesahy. Tak o budově vinařství na severovýchodním úbočí Pálavských vrchů, kterou navrhoval, mluví architekt Marek Štěpán. Jeho brněnský Ateliér Štěpán si získal věhlas především svými sakrálními stavbami. Projekční tým v případě pavlovského vinařství tvořili Jan Vodička, Marin Kopecký, Dalibor Klusáček, Jan Martínek, Alena Dvořáčková.

Velké římsy chrání budovu před přehříváním, v objektu převažuje přirozené větrání.Velké římsy chrání budovu před přehříváním, v objektu převažuje přirozené větrání.Zdroj: se souhlasem BoysPlayNice

„Objekt vinařství jsem navrhoval po svém pobytu ve Středomoří, odráží se na něm středomořská kultura a slunce. A je to logická spojitost, protože na Pálavě kdysi zakládali vinice Římané. Pavlov a víno jsou jedno a totéž,“ vysvětluje architekt Štěpán odkaz na antické přesahy. Horizontální stavba, která splývá s okolní krajinou a zbytečně na sebe neupozorňuje, našla inspiraci v jednoduchých stodolách. Užívá minimum stavebních materiálů, které pocházejí z místních zdrojů.

Nachází se v zóně CHKO, proto byla provedena v souladu s jejími podmínkami a požadavky. Částečně je zapuštěná do terénu, vegetační střecha na sebe přebírá sklon terénu a při dálkových pohledech splývá s krajinou. Racionální inženýrská konstrukce vychází u modulu 6 x 6 metrů. Materiálově je rozdělena na nosnou betonovou část a nesenou část dřevěnou. Pilíře z litého betonu s příměsí vápence nesou dřevěnou střechu tvořenou z prvků kolmo kladených na sebe. Velké římsy chrání budovu před přehříváním, v objektu převažuje přirozené větrání.

Vinařství Mar Casar na Maltě připravuje víno v BIO kvalitě pomocí přes sedm tisíc let staré gruzínské metody
Co v zimě na Maltě? Jedinečné kvevri víno z vinařství Mar Casar umí zahřát

Budova vinařství Přátelé Pavlova funguje především jako výrobní zázemí a sklad. Návštěvníkům je k dispozici degustační místnost, odkud se otevírá nádherný výhled na hrad Děvičky a údolí Dyje s Novomlýnskými nádržemi.

Wine bar Reisten

Příjemnou proměnou prošlo Vinařství Reisten, které se nachází také v Pavlově. Vychutnat lahodný nápoj si návštěvníci mohou novém wine baru, který vznikl v prostoru bývalého skladu. Revitalizace se ujali architekti Jan Veisser, Jan Hora a architektka Barbora Hora ze studia ORA. Budova vinařství byla navržena v roce 2010 architektonickým studiem Burian-Křivinka. Stavba se však realizovala jen ve fragmentu a výsledek se výrazně rozcházel s projektem.

Nad barem je zavěšený velikánský lustr tvaru elipsy, která je součástí vizuální identity vinařství.Nad barem je zavěšený velikánský lustr tvaru elipsy, která je součástí vizuální identity vinařství.Zdroj: se souhlasem BoysPlayNice

Nový majitel se rozhodl budovu vinařství kultivovat a otevřít veřejnosti. Prvním krokem se stalo právě vybudování wine baru. Architekti se rozhodli prostor prosvětlit a propojit s exteriérem. Aby toho dosáhli, bylo třeba vyřezat rozměrné protilehlé otvory. Výsledek rozhodně stojí za to.

Z dubové terasy wine baru se kyvnými dveřmi otevírá výhled do vinohradu. Na druhou stranu umístili rozměrný celoprosklený arkýř s posezením, který zase nabízí výhledy do daleka, k nádrži Nové Mlýny. Původní povrchy v bývalém skladu zbavili nátěrů, očistili na holý beton nebo doplnili cementovou stěrkou. Pro podlahy s polyuretanovým povrchem zvolili architekti odstín červeného vína s divokou texturou.

Vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Lukáš Nejdl na meotdu UV otisku prstu přišel náhodou.
Pančování vína škodí jihomoravským vinařům. Brněnští vědci ho umí odhalit

Subtilní mobiliář nechali zhotovit na míru z oceli a dubového dřeva různého moření. Nad barem je zavěšený velikánský lustr tvaru elipsy, která je součástí vizuální identity vinařství. O pohodlné posezení se stará rozměrná lavice, do které jsou integrovány skleněné lampy. Svým tvarem volně odkazují na demižon. Panel, který je umístěný za zády lavice, zlepšuje akustickou pohodu interiéru.

Degustovat lze víno v odděleném salonku, jemuž dominuje rozměrný stůl a kruhový dřevěný podhled. Ten skrývá akustické panely a integruje do sebe osvětlení. Na zdech jsou k vidění vzorky půdy z konkrétních vinohradů vinařství Reisten. Nejlepším místem k vysedávání je rozlehlá dubová terasa, stíněná plachtovím. Terasa se otevírá do blízkého vinohradu a poskytuje výhled na západ slunce nad Děvínem.