Bylo nebylo. Ve 40 letech se Franz Kafka, který mimochodem nebyl nikdy ženatý a neměl děti, procházel parkem v Praze, když tu potkal plačící dívku, která ztratila panenku. Společně tedy hledali panenku, ale pomalu se blížil večer.

Kafka proto holčičce řekl, ať jde domů a přijde ráno, že budou spolu panenku ještě hledat. Ani další den ji však nemohli najít, když tu Kafka nečekaně předal dívce dopis „napsaný“ panenkou, v němž stálo: „Prosím, neplač. Vydala jsem se na cestu do světa. Budu ti pravidelně psáto svých dobrodružstvích.“

Jakub Horák
Pěna dní: Konec monstra

Takto příběh začal a pokračoval až do konce Kafkova života. Kafka během schůzek s dívkou četl dopisy panenky popisující její dobrodružství, které dívce připadaly okouzlující.

Autor je spisovatel

Nakonec dal Kafka dívce panenku, která se znovu „vrátila“ do Prahy (panenku samozřejmě koupil).

„Vůbec nevypadá jako moje panenka,“ řekla dívka. Kafka jí předal další dopis, v němž panenka napsala: „Moje cesty mě hodně změnily.“ Holčička tedy objala novou panenku a šťastně ji přinesla domů.

O rok později Franz Kafka zemřel na tuberkulózu v sanatoriu v Kierlinguu Klosterneuburgu v Dolním Rakousku. A za další řadu let našla dospělá dívka uvnitř panenky dopis.V krátkém dopise, podepsaném Kafkou, bylo napsáno: „Všechno, co miluješ, bude pravděpodobně jednou navždy ztraceno, ale nakonec se láska k Tobě vrátí vždy jiným způsobem.“

Jakub Horák
Pěna dní: Na Královec!

Tento text koluje po sociálních sítích ve statisících sdílení. Občas se liší lokace, protože podle některých verzí se odehrává v Berlíně. Každému, kdo studoval Kafkův život, je jasné, že jde spíše o legendu než o realitu. Příhoda není zdokumentována v žádném jeho deníkovém záznamu, ani v zápiscích Maxe Broda, nebo některého z Kafkových současníků.

Pro literárního historika je tedy bezcenná. Vypovídá však o něčem podstatném – o naší touze nacházet v životě smysl a přát věcem dobrý konec. A to je, zvláště v dnešní turbulentní době, věc velmi důležitá.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.