Prvňáci ze ZŠ Plynárenská v Teplicích totiž měli coby Romové a Arabové tmavou pleť. Duševně nemajetní v tom evidentně vidí problém. A tak plivnou na sociální síť záštiplný odsudek plný rasového hnisu. „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí,“ napsal před třemi roky Vítězslav Kroupa na Facebook pod fotku dětí. Včera mu za to obvodní soud vyměřil šestnáctiměsíční trest vězení s podmínkou na tři roky. Advokátovy argumenty, že nešlo o výhrůžku, ale o žert, soudkyně odmítla.

Jakešova mementa

Nevím, zda by nepravomocně odsouzený Kroupa skutečně chtěl, aby romské a arabské děti skončily v plynové komoře, ale za svá slova je každý zodpovědný. I za ta zdánlivě anonymní na sociálních sítích. Pokud přetékají odporným rasismem, musejí být trestána. Pořád je tady dost vyšinutých lidí, kteří by je mohli vzít vážně. Stejně jako si protimigrační rétoriku Okamurovy SPD přebral důchodce Jaromír Balda, který spáchal teroristický čin na kolejích, jehož autorství chtěl připsat islamistům.

Od nenávistné myšlenky je k činu občas jen krok. Policie a soudy jsou tu od toho, aby ho nepřipustily. Když už ten tlak nejsme schopni vyvinout my ostatní.