Objednané vakcíny se distribuují na základě jasně daného schématu, kraje dostávají vakcíny podle počtu zdravotníků a obyvatel příslušné věkové kategorie. Když jich není dost, tak se holt musí čekat na další dodávku. Opravdu to tak je?

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
Tunel agrobaronů na naše peněženky

Vystudovaný programátor Zbyněk Stanjura prohlásil, že mu trvalo 150 minut, než se mu registrace podařila. Přitom prý jde o triviální softwarové zadání. Další kritika se týkala nezveřejňování průběžného počtu rozvezených a využitých vakcín. Poslanci se přeli tak zuřivě, že na častokrát oprávněné připomínky členů ODS, Pirátů či TOP 09 ministr Blatný neměl čas reagovat.

Stihl ale důležitou větu na závěr: „Registrace neznamená nic jiného než stání ve frontě, až na vás přijde řada. Systém posílání SMS zpráv o termínu očkování by měl začít pracovat během týdne.“ Proč toto klíčové sdělení nesvítilo ze všech ministerských webových stránek od samého počátku?

Otevírat se ještě nemělo nic

Kdyby senioři věděli, že spuštěná aplikace je jen registrační, nemuseli se stresovat oni ani jejich příbuzní. Dozvědět se to týden po startu je faul.