Je to jako s mnoha věcmi, o kterých vláda Andreje Babiše zdánlivě rozhodne, a ony jsou pak úplně jinak. Pokud potřebujete v těchto dnech PCR test, který má být od 1. června podle rozhodnutí vlády dvakrát měsíčně zdarma, pak zjistíte, že máte v drtivé většině případů prostě smůlu. I když to zástupci provozovatelů PCR testů mlží do různých odborných frází, důvod je jediný. Vláda, tedy ministerstvo zdravotnictví, prostě podsekla cenu. Až dosud nechal Babišův kabinet platit občany za PCR test 1500 korun, ale sám chtěl dát zlomek. Když se zjistilo, že za ty peníze od státu prostě komerční testovací místa PCR testy dělat občanům dělat nebudou, tak ministerstvo zdravotnictví jako hokynář na arabském trhu něco přihodilo. Ale pořád to není ani polovina toho, co doteď nechalo platit občany. Nikdo netvrdí, že by měl stát platit společnostem provozujícím odběrná místa, co si řeknou. Ale na nové ceně se prostě musí s provozovateli těchto služeb dohodnout, a ne to, navíc ze dne na den, nařídit. A pak ještě za den svůj „nástřel“ zvýšit, když zjistí, že to za tak málo peněz nepůjde.

Výsledkem je stav, kdy vám na drtivé většině odběrných míst řeknou, že buď si PCR test za půl druhého tisíce zaplatíte, nebo máte smůlu. A v těch pár státních nemocnicích, kde jedou, protože musí, podle státních regulí, jsou většinou termíny na mnoho dní dopředu plné.

PCR a Antigenní testování v berounské nemocnici.
Laboratoře od úterý placenými testy porušují opatření. Lidé mohou žádat náhradu

Rukojmím je v tomto sporu, který se ve fungujících zemích řeší dávno předem, český občan. Ten s něčím počítá, protože to vláda prostě oznámila, že to tak bude, a ono to tak není.

Podobným propadákem začínají být slevové poukazy na 4000 korun do lázní. Stát je sice občanům za velké parády vydal, ale lázně už je přestávají přijímat. Takže si dnes už většinou můžete se svými 4000 od státu vytapetovat. K tomu, stanovit použitelný počet poukazů, přitom stačila jednoduchá kalkulačka.

Výsledkem těchto selhání státu je znechucený, občan, který této vládě prostě už nevěří. A to i v mnoha důležitějších věcech, v nichž jde v covidových časech často i o život.