Starostové jsou ale připraveni o službu bojovat. Stojí za nimi i Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. Vedení České pošty ovšem tvrdí, že pobočky neruší, pouze mění systém doručování.

Pro dopis a chleba

Dva měsíce byla zavřená pošta v Němčicích. Od prosince je zase pobočka v provozu, ale jenom dvě hodiny denně, a to od osmi do deseti hodin. Pracující lidé nemají šanci si vyzvednout doporučený dopis. Pro zásilky musí do nedaleké Litomyšle. „Dříve byla pošta otevřená i odpoledne, ale provozní doba se stále snižuje. Nyní jde o provizorní řešení. Nabízejí nám zřízení poštovní místnosti v Konzumu. Jsme na rozpacích, ale prý je to pro lidi lepší. Slibují minimální dobu otevření tři až pět hodin. Když nebude v místnosti pracovnice pošty, může zásilku vydat i prodavačka," uvedl Josef Racek, starosta Němčic. Jedná se o společný projekt České pošty a firmy Konzum. „Takhle už pošta funguje třeba v Třebovicích a Sopotnici. Byli jsme se tam podívat a lidi jsou asi opravdu spokojení," podotkl Josef Racek.

Otazník visí i nad dalšími poštami ve svitavském okrese. V Jarošově před časem pobočka vyhořela a Česká pošta ji už znovu neobnovila. „Dohodli jsme se se starostou Jarošova, že pobočku po požáru neobnovíme. Do konce února vyhořelou budovu uklidíme," informoval Rastislav Horáček, ředitel České pošty ve východních Čechách.
Obavy o svoji poštu mají také v Biskupicích na Malé Hané. „Provoz na naší poště je omezený už od podzimu. Dostali jsme navíc dopis, že ji chtějí někdy v letošním roce zrušit. Tomu se budeme ale bránit. Navrhují nám přesun pošty do obchodu nebo na úřad, to se nám však nelíbí," řekl biskupický starosta Dalibor Šebek. Stěžuje si také na komunikaci s vedením České pošty. „Nechovají se k nám seriózně. Je to státní podnik a oni chtějí pobočky zavírat, protože nejsou ziskové. Co to je za nesmysl, vždyť je to služba lidem," poznamenal Dalibor Šebek.

Žena versus auto

Stejně vidí situaci i jeho kolega František Bartoš z Poříčí. I on je připravený za poštu bojovat. „Podle evropského práva je pošta službou a nemohou se dívat na komerční využití. Budeme se bránit. Naše pošta obsluhuje zhruba šest stovek lidí z Poříčí i okolních obcí. Dříve jedna žena obešla s poštou vesnici a pak ještě byla na přepážce. A dneska? Denně se tady vystřídá snad pět aut pošty. To mi nepřijde moc ekonomické. Navíc přepážka je otevřená jen deset hodin týdně," uvedl František Bartoš, starosta Poříčí u Litomyšle. Sám několikrát jednal s poštou. „Dokonce jsme nabízeli, že jim odpustíme nájem. Nechtěli, protože jim prý nejde o peníze. Jsme pod tlakem, chtějí ještě ubrat hodinu a nám dochází trpělivost," podotkl starosta Bartoš. Zásilky v obci rozváží lidem už více než dvanáct let auto České pošty. Obec se navíc před lety zapojila do kampaně, která lidem nabízela zřízení účtů na poště. „Teď se k penězům málem ani nedostanou. Zrušení pošty by pro nás byla velká rána. Jsou tady firmy, lidé by naopak chtěli otevírací dobu pošty prodloužit," dodal František Bartoš.

Petici za zachování pošty před časem sepsali lidé v Pusté Kamenici. „Tehdy pošta od rušení pobočky ustoupila. Pokud by zase přišli s novým nápadem, budeme se bránit zuby nehty. Stěhování pošty do obchodu rozhodně nechceme," řekl Jaroslav Sklenář, místostarosta Pusté Kamenice.

Vedení České pošty ale upozorňuje, že bez souhlasu starostů pobočky nezruší. „Platí pravidlo, že půl roku předem musíme takový záměr ohlásit. Když starosta nesouhlasí, respektujeme jeho rozhodnutí. Od ledna ovšem platí nové ukazatele, kde by pošta být měla a kde ne. Z toho vyplývá, že na mnoha místech bychom měli poštu zrušit, ale bez starostů to neuděláme," vysvětlil Rastislav Horáček. Obcím v regionu nabízejí dvě změny, a to motorizovanou roznášku zásilek nebo změnu výdejního místa. To by mohlo být na úřadě nebo třeba v místním obchodě.

Základ vesnice

Starostové obcí minulý týden jednali o budoucnosti pošt i s hejtmanem Martinem Netolickým. Ten za nimi stojí. „Zašlu dopis s argumenty pro zachování pošt na menších obcích řediteli Českého telekomunikačního úřadu, neboť tato instituce množství pošt reguluje. Dopis obdrží i ředitel České pošty a ministr vnitra. O problému budu hovořit s kolegy na jednání Asociace krajů České republiky," sdělil hejtman Martin Netolický.

Problém spočívá v zákonné úpravě, která navýšila požadovanou minimální vzdálenost jednotlivých pošt mezi sebou z 2,6 kilometru na deset. „Sdružení místních samospráv odhaduje, že by mohlo dojít ke zrušení až jedné čtvrtiny pošt. To se může negativně promítnout do života lidí na venkově nejen v Pardubickém kraji. Pošta je vedle obecního úřadu, fary a školy základem fungování každé obce," dodal hejtman.

Ředitel východočeské pošty tvrdí, že odporu lidí nerozumí. „Změna systému je evropský trend. Hysterii nechápu, i když přiznávám, že v minulosti došlo ke špatné komunikaci s obcemi. Nevím, proč zachovávat kamenné pošty, když je možné službu řešit jinak," uzavřel ředitel Rastislav Horáček.

(jik)

Kde se letos 
asi změní pošta?

Změnu systému doručování plánuje Česká pošta ve svitavském okrese hned v několika obcích. Některým starostům už odeslala dopisy s návrhy.
Jedná se o vesnice:
Němčice
Březina
Březiny
Biskupice
Trstěnice
Pustá Kamenice