Držitel průkazu ZTP Jiří Trávníček ze Svitav je rozzloben na pořadatele. Začátkem měsíce se vydal na koncert kapel Vypsané Fixy a Wohnoutu. Od přátel, kteří zakoupili vstupenky v místním infocentru, měl zprávu, že tělesně a zdravotně postižení mají na akci vstup zdarma.

Když dorazil na místo, paní u pokladny po něm chtěla peníze. „Ukázal jsem jí průkaz ZTP. Řekla, že o žádných slevách neví. Buď mám zaplatit nebo se sebrat a jít pryč. Přijde mi to jako podraz,“ stěžuje si na komplikace Jiří Trávníček. Nakonec zaplatil vstup v plné výši sto devadesáti korun, protože se na kapely těšil a chtěl je vidět. Peníze, které si vzal s sebou v dobré víře, že jde zadarmo, tak odevzdal u pokladny. Nejde mu ani tak o peníze, jako o princip, aby se podobným událostem příště zamezilo.

Ivana Soldánová, která ho doprovázela na koncert, nad tím kroutí hlavou. „V infocentru mě dvakrát ujišťovali, že jako invalida platit nemusí. Opak byl však pravdou,“ říká Soldánová.

Pořadatel o problému nic neví. „Tato nemilá událost mě mrzí. Postižení mají samozřejmě na všechny naše akce vstup zdarma. Pro příště takové věci ošetříme, aby se již neopakovaly,“ říká organizátor koncertu Radek Kolář. K celé věci se vyjádřil kytarista a zpěvák Vypsané Fixy, Michal Mareda: „Je to škoda. Myslím, že došlo k nedorozumění. Na našich koncertech se to nestává. Sám jsem s postiženými pracoval a vím, jaké to je. Pořadatelé by to měli příště lépe ohlídat,“ říká Mareda.

 

 


Svitavský rodák, Jiří Trávníček žije kulturním životem.Chodí rád na nejrůznější akce. Coby držitel průkazu ZTP má na všelijaké koncerty vstup zdarma nebo platí minimální částku. Na letošních Svitavských slavnostech ho ale postihla nemilá událost. Když zde začátkem tohoto měsíce hrály kapely Vypsaná Fixa aWohnout, rozhodl se, že koncert navštíví. Jeho přátelé, kteří si v infocentru kupovali vstupenky, ho ubezpečili, že na akci může jít zdarma. Řekla jim to pracovnice infocentra, která si na celou věc pamatuje. „Od pořadatele jsme měli instrukce, že tělesně a zdravotně postižení mají na akci vstup zdarma,“ říká Miluše Křivinková zinformačního centra.

Koncert se konal vpátek 8.6. Místo zábavy však přišlo rozčílení. Když paní vpokladně ukázal průkazku zdravotně a tělesně postiženého, řekla mu, že zadarmo jít nemůže. „To mne rozčílilo. Když někdo něco takového slíbí, měl by to dodržet. Od paní zpokladny jsem se dozvěděl, že buď vstupenku zaplatím nebo se mám otočit a jít,“ stěžuje si Jiří Trávníček. Musel tak zaplatit vstupné ve výši sto devadesáti korun. Jako by to tušil, vzal si ssebou zdomova více peněz, které však zanechal na bráně areálu. Nejde mu ani tak o peníze, ačkoliv jako invalidní důchodce nemá velký příjem, ale hlavně o princip. Takové věci se nesmí stávat. „Mně osobně to vinfocentru povrdili hned dvakrát, proto jsem se velice divila, když chtěli po Jirkovi peníze,“ říká jeho známá Ivana Soldánová.

Koncert zaštiťovalo Středisko kulturních služeb Svitavy. Ředitel Petr Mohr byl překvapený: “Muselo zřejmě dojít k nedorozumění, na naše akce mají držitelé průkazu ZTP vstup zdarma, říká Mohr. Samotný koncert organizoval Radek Kolář, který o události nevěděl. „Samozřejmě mě to mrzí. Zjistím, co se stalo a pro příště to lépe ošetříme,“ vysvětluje situaci Kolář. Nešťastný případ si vysvětluje jako nedorozumění i kytarista a zpěvák kapely Vypsaná Fixa, Michal Mareda. Osobně jsem spostiženými pracoval, na takové koncerty mají vstupy zdarma. Jsou moc rádi, když se někam podívají. Divím se,že se u vás taková věc přihodila. Na našich vystoupeních se to nestává. Pořadatelé by si na to měli dát pro příště pozor,“ říká Mareda.