Úsporu ve výši dvou milionů naplánovali v rozpočtu zastupitelé z města na Malé Hané. Připočítat k nim mohou osm milionů z let minulých. Investovat budou do oprav, ale podpoří i spolkovou činnost.
Kompletní úprava

Jednou z hlavních akcí, na které už se pracuje, jsou opravy na ulici Nerudova. „Byla zde zahájena výměna kanalizace a vodovodu. Poté bude následovat položení nového povrchu. Opravy se dotknou i chodníků a veřejného osvětlení," popsal rozsah prací za zhruba čtyři miliony korun starosta Dušan Pávek.

Zastupitelé touto rekonstrukcí vyhověli přání občanů, kteří si stěžovali na stav frekventované komunikace. Ta je příjezdovou cestou k důležitým objektům jako jsou domov mládeže gymnázia, mateřská škola, chirurgická ambulance a obchod.

Na této akci mohou Jevíčští ještě ušetřit. „Požádali jsme Pardubický kraj o peníze z grantu, který je určen na podporu podnikání," vysvětlil možné příjmy Dušan Pávek. Rozhodovat se o nich bude v nejbližších týdnech, zatím jde vše na účet města.

Opravy se dočkají i další chodníky ve městě. Tentokrát město ušetří na pracovní síle. „Chceme využít řemeslníky z evidence úřadu práce. Ti se budou opravám věnovat celý rok. Vznikne mimo jiné dvě stě metrů nového chodníku na ulici Okružní I," poznamenal starosta.

Nutná investice, přibližně za milion korun, jde do opravy střechy městského úřadu, kterou do budovy zatéká. Nové fasády se dočká sýpka v Panském dvoře. Tato památka byla opravována i v minulých letech a po zajištění statiky a dalších nezbytných opravách se dočká i nového vzhledu.

Nemalé peníze uvolnili zastupitelé do nákupu pozemků na výstavbu rodinných domků. Naopak do oprav budovy kina nepoputují žádné prostředky. „Zatím připravujeme studii a projektovou dokumentaci na celkové využitý budovy," sdělil starosta Jevíčka.

Nejen budovy

Město kromě oprav majetku požádalo i o grant na sportovní aktivity. V prostoru parku u zámečku by měly být vybudovány posilovací prvky pro všechny věkové kategorie. Zejména však pro děti, které chodí nedaleko do školy.

Stejně jako v minulých letech se dočkají podpory sportovní, zájmové a kulturní spolky. Finanční prostředky pro ně město uvolnilo v podobné výši jako v minulých letech. „Zažádat si mohli všichni v rámci grantového programu. Rozdělili jsme 646 tisíc korun," dodal starosta Dušan Pávek.