Takovou záplavu květin litomyšlský zámek již dlouho nezažil. Možná v dobách, kdy se panstvo sjíždělo na své letní sídlo, aby si užilo nejedny radovánky. Mezi ně bezesporu patřilo i ochutnávání darů letní a podzimní přírody. Výstava na zámku má z tohoto důvodu podtitul Období sklizně a lovů.

Symfonie barev

„Aristokracie přijížděla na období sklizně, tedy od června do října, aby unikla dusnu velkých měst a současně aby si užila čerstvost plodů, které v oněch měsících vydávala jejich panství. Ovoce, zeleninu, květiny i lovnou zvěř,“ sdělila kastelánka Zdeňka Kalová.

Zámecké slavnosti v Bystrém.
Zámecké slavnosti nabídly pestrý program

Přípravě výstavy předcházel aranžérský seminář, jenž vyzdobil reprezentační prostory zámku v duchu sklizně a také historizujícími květinovými vazbami. K vidění jsou tak rozličné květy, ale i zajímavé plodiny. Návštěvníky možná zaujme barevná kukuřice nebo instalace plodin, jíž vévodí kanec Ervín z Pernštejnu. Na celé instalaci se podílelo šestapadesát floristů, kteří v ohromujících vazbách zapojili svůj um. Každá květinové dílo je přesně určené pro danou místnost a doplňuje její vybavení. Dnes a zítra jsou pokoje navíc přístupné bez průvodce, takže lze květy, které si to zaslouží, obdivovat i dlouhé minuty. Výstavu však lze navštívit i následující dny.

Nový pokoj

Návštěvníci památky UNESCO mají od dnešního dne také možnost vidět nově zrekonstruovaný pokoj. Ten v roce 2010 poničila havárie vody, která zasáhla celkem tři patra. V malé jídelně byla provedena kompletní rekonstrukce. Od podlahy přes štukové výmalby z 18. století po strop od Maxmiliána Kaňky. „Další místnost bude pro návštěvníky připravena od nové sezony. Jedná se hudební salon, který doplňuje jídelnu,“ dodala Zdeňka Kalová.

OPRAVA BRODIDLA bude trvat dva roky.
Město architektury chystá další překvapivé projekty