Každý měsíc pár stovek na přilepšenou i jistota toho, že po škole seženou žáci práci. To jsou věci, kterými se firmy snaží přilákat děti ze základních škol ke studiu na technických oborech. Nemají totiž dostatek mladých lidí, kteří by pro ně pracovali jako obráběči, nástrojaři nebo mechanici.

Kvůli tomuto problému se minulý týden sešli zástupci některých firem ze Svitavska se studenty Středního odborného učiliště Svitavy a jejich rodiči. Cílem bylo navázání kontaktů i zdůraznění požadavků, které firmy v praxi na své zaměstnance mají. „V poslední době jsem měl setkání se zástupci strojírenských firem z okolí. Z nich vyplynulo, že je akutní nedostatek profesí, které vyučujeme. Proto jsme uspořádali toto setkání," uvedl Leoš Říha, ředitel Středního odborného učiliště Svitavy.

Podle něj jsou stipendia, o kterých se na schůzce také jednalo, pro žáky výrazným benefitem. Měsíční příspěvek by totiž měl být v závislosti na prospěchu a docházce ve výši 300 až 1000 korun měsíčně. Na přesných podmínkách se rodiče smluvně domlouvají s firmami. Dalším lákadlem pak má být záruka práce po ukončení školní docházky. Ta však je podmíněna tím, že absolvent v podniku zůstane po dohodnutou dobu. „Je to výhodné pro žáky i pro nás. Nutí je to totiž k tomu, aby měli co nejlepší známky a dobrou docházku," dodal ředitel.

Jedním z pozvaných hostů byl i Bohumil Vomáčka, který ve svitavské Dinasce pracuje jako mistr výroby forem. „Podobný program pro některé žáky už máme a má smysl. Máme totiž nedostatek mladých lidí," uvedl k setkání.

Firmy se snaží situaci s nedostatkem pracovních sil řešit i jinými způsoby. „Se školami spolupracujeme i například tím, že děláme pro žáky exkurze. Můžou se k nám přijít podívat na stroje, které na škole nemají, protože jsou drahé," dodal Bohumil Vomáčka. O tom, že stipendia mají smysl, je ředitel Leoš Říha přesvědčený. „Mají žáky přivést k oborům, které jsou potřeba. Takhle to fungovalo v dřívějších dobách naprosto normálně, byla to běžná praxe. Strojírenství bylo vždy výkladní skříní našeho průmyslu a v současné době je nedostatek pracovní síly omezujícím faktorem růstu firem," prohlásil.

Situace ve strojírenství je podle něj špatná i kvůli tomu, že se blíží doba odchodu zkušených zaměstnanců, kteří nebudou mít komu předat své zkušenosti, pokud se mladí do podniků nedostanou včas. Ani studenti školy nejsou proti stipendiím. „Myslím si, že je to dobré řešení. Kdyby mne nabídka od firmy zaujala, tak bych nad ní přemýšlel," nechal se slyšet druhák v oboru mechanik seřizovač Tomáš Konůpka.