Naši starší kamarádi získali v této soutěži v loňském roce druhé místo v republice a my jsme si řekli, že bychom to chtěli také vyzkoušet. Vytvořili jsme tým a pojmenovali ho Dva ku jedné. To proto, že jsme dva chlapci – Radim Šulc a Vojta Toman, a jedna dívka – Anna Chadimová. Ve čtvrtek 16. dubna jsme se v tomto složení vydali do Brna, kde nás čekalo grand finále československé soutěže, do kterého jsme, k naší veliké radosti, postoupili z krajského kola v Pardubicích.

Na rozdíl od krajského kola, kdy jsme měli na přípravu nejméně měsíc, jsme se nyní museli vyrovnat s časovou tísní necelého jednoho týdne. Zjednodušily se nám však podmínky. Nyní jsme už nemuseli vypracovávat dokument ve Wordu ani Excelu, jak tomu bylo v předešlém kole, stačila pouze prezentace v PowerPointu. Také čas na prezentaci se oproti původním sedmi až deseti minutám zkrátil, a to na příjemných pět až šest minut.Dort pro šikovné studenty.

Ze dvou zadaných témat, která zněla: ,,Dospělí v 15ti?" a ,,Proč (ne)chodit do školy?", jsme si vybrali to druhé. Myslíme si, že se nám toto téma povedlo uchopit originálně a troufáme si říci, že i vtipně.

Trému jsme díky důkladné přípravě zdárně hodili za hlavu a ukázali jsme to nejlepší, co jsme ukázat mohli. Však o tom svědčí i to, že nám první místo mezi sedmnácti nejlepšími týmy uniklo jen o pouhý jeden bod.

Už nyní vidíme, že nám tato soutěž byla k užitku. Naučila nás vystupovat před publikem, přesně formulovat svá stanoviska, obhájit svůj názor před odbornou porotou, spolupracovat v týmu. To vše jsou dovednosti k nezaplacení.

Pokud máte zájem vidět, jak jsme si v Prezentiádě+ vedli, navštivte webové stránky ZŠ U Školek, kde v sekci Školní televize – speciály naleznete video z této soutěže.

Anička Chadimová, Radim Šulc a Vojtěch Toman