Svitavské Lidové divadlo patřilo ke špičkám ochotnických souborů v celém někdejším Československu. K němu neodmyslitelně patřila i budova se stejným názvem. A právě tento objekt v sobotu opět ožije. Výtvarníci si zde totiž dali dostaveníčko. „Divadlo jsme si vybrali proto, že je dlouho uzavřené a je to úžasný prostor. Tvořit zde budou hlavně svitavští výtvarníci. Podpoří je i několik hostů," uvedl výtvarník Jiří Sehnal. Na setkání je zvaná rovněž široká veřejnost, včetně pamětníků. Ti jistě zavzpomínají na zlaté časy svitavského divadla. Budou si moci prohlédnout divadelní sál i další prostory a porovnávat, co se za léta změnilo.

Jaká díla zde vzniknou? To ještě nikdo neví. Inspiraci najdou umělci přímo až na místě. Jiří Sehnal věří, že je pestrobarevná malba na stropě divadla inspiruje nejednoho výtvarníka a třeba se odrazí v jeho obraze. „Odhaduji, že barevné prvky někdo použije, protože mu prostě padnou do oka. Malba zapůsobila i na mě," přiznal výtvarník.

Swing a fotografie

Divadlo bude otevřené od deseti hodin ráno do deseti hodin večer. Lidé si budou moci také prohlédnout interaktivní výstavu fotografií svitavských fotografů nebo od osmnácti hodin se zaposlouchat do rytmů swingové kapely.

Na prknech, co znamenají svět, hráli divadelníci, konaly se zde koncerty, besedy, soutěže i přednášky. Vše je však už dávno minulostí. Ochotníci v divadle přestali hrát v osmdesátých letech minulého století kvůli havarijnímu stavu budovy. Dokonce už byla odsouzená k demolici. Dodnes ale stále stojí. Vystřídalo se v ní několik majitelů. Sloužila jako sklad i prodejna oblečení. Nyní je zde restaurace, diskotékový klub, obchůdky i byty. Objekt je ale opět na prodej.