Zveřejňují výběrová řízení, rozpočty, dotace nebo smlouvy a zápisy z jednání? V Litomyšli zřejmě ano. Radnice totiž vyhrála v hlasování veřejnosti v klání „Otevřeno x Zavřeno".

„Soutěž hodnotí zejména kvalitu přístupu k informacím, účasti na rozhodování, svobody projevu a otevřených dat. Předmětem nominace je jednotlivý čin, který přispěl ke zlepšení nebo zhoršení otevřenosti veřejné správy," uvedla tisková mluvčí města Jana Bisová a dodala: „Litomyšl byla nominovaná za zveřejňování výběrových řízení, podrobného rozpočtu s komentáři, dotačních programů a rezervačního systému na webu města." Litomyšl se letos dokázala prosadit v konkurenci několika desítek přihlášených účastníků.

Nominovali lidé

„Do soutěže Otevřeno x Zavřeno letos občané zaslali 138 nominací. Po důsledném ověření jich do rozhodování odborné poroty i široké veřejnosti postoupilo celkem 80. Každá nominace představuje jednotlivý příběh, který nějaký člověk zažil s konkrétním úřadem, jak v dobrém (Otevřeno), tak ve špatném (Zavřeno)," upřesnil manažer soutěže Adam Rut.

Ocenění na slavnostním vyhlášení v úterý převzal místostarosta Michal Kortyš. V Pražské kavárně Louvre prohlásil: „Cena veřejnosti nás těší a zároveň zavazuje. Děkujeme jak za nominaci, tak všem, co hlasovali."

V hodnocení veřejnosti ve sloučené kategorii „Přístup k informacím, Účast na rozhodování, Svoboda projevu" Litomyšl získala 134 hlasů.

Cenu odborné poroty však nezískala, má totiž v některých oblastech rezervy. „Trochu mě mrzelo, že jsem neviděl v tom, co bylo nominováno, velký posun," řekl odborný garant soutěže Oldřich Kužílek a navrhl několik věcí, jimiž by se radnice mohla zabývat: „Ještě se neotevřelo téma otevřených dat. Nejsou například zveřejňované smlouvy. Zápisy rady jsou také zajímavé. Dnes byl díky tomu oceněný Klášterec nad Ohří. Jejich zápisy z rady jsou zajímavé a dělané tak, že lidé pochopí, jak byla vedená diskuze. Těch věcí, kam by se mohla Litomyšl posunout, je spousta."

Toho, že by se sdílnost vůči obyvatelům dala ještě zvýšit, si jsou na radnici dobře vědomi. „Ano, víme, že zde jsou věci, které bychom mohli zlepšit. Náměty pana Kužílka jsou pro nás důležité," reagoval na připomínky Michal Kortyš.

Už vyhráli

V soutěži Otevřeno x Zavřeno Litomyšl již dokázala v minulosti zvítězit. Před třemi lety totiž přesvědčila lidi o tom, že na radnici zveřejňují smlouvy, zakázky a zápisy z jednání. I tehdy získala cenu veřejnosti. „Litomyšl zveřejňuje na webu veřejné zakázky (bohužel však chybí výše všech nabídek), dále zveřejňuje dotace s vynikající funkcí – přehledem všech dotací od roku 2006…" Tak zněla část tehdejšího hodnocení odborné komise.

Letos organizátoři soutěže ocenili hlavně fakt, že se na internetových stránkách objevují informace o financích. „Město zveřejňuje rozpočet, který je podrobný a informativní. Položky popisuje pro občana srozumitelně a konkrétně," prozradila Marcela Mojžíšová z časopisu Moderní obec, která ocenění Litomyšli předávala.

Kromě Litomyšle letos zaujal například soudce Okresního soudu ve Zlíně Milan Polehla. Cenu získal za to, že „Formuloval rozsudek o zadostiučinění za dvouletou obstrukci ve výši 40 000 Kč, který zlepší vymahatelnost práva na informace,". Anticenu poroty získal například Zlínský kraj.