Posledním místem, kde dosud neměli sečtený výtěžek z letošní tříkrálové sbírky, byly Svitavy. Sbírka zde totiž probíhala od začátku až do poloviny ledna. Ve městě a okolních obcích uspořádala svitavská charita tříkrálové koledování už po osmnácté.

Dárci koledníkům přispěli celkem 453 553 korunami, což je o čtyřicet tisíc víc než v předchozím roce. Ve Svitavách a patnácti okolních obcích koledovalo celkem devadesát devět kolednických skupin.

„Radost, zpěv, požehnání a také možnost podílet se na dobré věci přinášeli koledníci nejen do domácností, ale také na úřady, do škol i nemocnic a dalších veřejných institucí. Tříkrálová sbírka již zdánlivě patří minulosti. Prostředky díky ní získané naštěstí nikoliv. Budou pomáhat během celého roku tam, kde je třeba," upřesnila koordinátorka sbírky Miriam Holubcová.

Vloni využila svitavská charita výnos Tříkrálové sbírky na úhradu nového svozového automobilu, upraveného pro přepravu osob na invalidním vozíku a přímou sociální pomoc.

„I v letošním roce budou prostředky z Tříkrálové sbírky využity pro pomoc rodinám a lidem v nouzi. Rádi bychom zpřístupnili novou budovu na Polní ulici ve Svitavách seniorům a osobám s handicapem a pomohli jim s překonáním bariér," uvedla Miriam Holubcová. Vzniknou zde dílny a výtvarný ateliér pro klienty Centra Světlanka a prostor pro dramaterapii. Využití finančních prostředků ze sbírky posuzuje v průběhu celého roku tříkrálová komise, která může reagovat na aktuální potřebnost v místních farních a oblastních charitách.

Pro koledníky připravila svitavská charita poděkování v podobě filmového před-stavení. Za odměnu zdarma zhlédnou film Anděl Páně 2. Středisko kulturních služeb věnuje koledníkům vstupenky v celkové hodnotě zhruba pět tisíc korun. „Děkuji všem, kteří do tříkrálové sbírky přispěli nebo se zapojili do koledování," dodala Miriam Holubcová. (sme)