Mělo by jít o jediný den, kterým by se jednak už dopředu oslavilo 120 let od první jízdy vlaku v této lokalitě a zároveň by podobná akce dotvořila mozaiku pestrého programu oslav 750 let od založení Poličky.
Město s touto myšlenkou oslovili sami nadšenci. „Je veliká škoda, že jako doplněk k oslavám nebudou uspořádány jízdy zvláštních vlaků, ať již motorových nebo s parní lokomotivou. Polička je dnes tam, kde je také díky železnici," napsal starostovi Jaroslavu Martinů do jeho starostovské sekce na internetu člověk podepsaný jako Stejskal.

Jednají o ceně

Martinů se pustil do jednání s Českými dráhami. Během několika dnů podle všeho dostane nabídku, v níž budou zahrnuté jednak technické náležitosti i cena výpůjčky historického stroje.
„Velice pravděpodobně se nebavíme o nějaké malé částce. Městský rozpočet přitom počítá s půldruhým milionem korun na oslavy města. Na radních a zastupitelích bude, zda část peněz schválí právě na takovou událost. Sám v napětí očekávám nabídku. Obávám se, že u desetitisíců neskončíme," míní starosta Jaroslav Martinů.

Záměr také dnes dopoledne projedná speciální komise složená k 750. výročí oslav na koordinační schůzce s dalšími neziskovými organizacemi. „Schází se nám tu spousta nápadů, ale rozpočet na oslavy není nekonečný," dodává místostarostka Marie Kučerová, jež má na starosti vedení komise. Ta bude případně také zvažovat, zda akci nepojmout ve velkém i v historickém hávu.

Lokálkou ze Svitav?

České dráhy však na požadavek města prý vstřícně reagovaly ústy krajského ředitele Tomáše Netolického. Nyní je nutné doladit, jaký typ stroje vybrat, mluvit se bude také o délce trati, na níž vlak pojede. Vedení města nepředpokládá, že by lokomotiva projela v intervalech jen na krátkých úsecích. „Abychom jeli jen do Pomezí a zpět, to by bylo špatně. Osobně by se mi líbilo, kdyby takový vlak absolvoval obvyklý úsek ze Svitav do Pusté Kamenice. Je tam krásný přírodní charakter tratě. Musíme se však seznámit s návrhem a možnostmi Českých drah," dodal Jaroslav Martinů. Výročí 120 let od příjezdu prvního vlaku do Poličky připadá na příští rok. Spojení s oslavami města se tak přímo nabízí. Bude na to radnice mít?