Vedení Květné se zprovoznění skladu, který tam fungoval od roku 1949 až do loňska, nebrání, požaduje však bezpečnostní záruky.

Obec chce záruky. Armádě věří

„Chceme, aby sklad střežila vojenská policie a aby tu byl profesionální hasičský sbor. Hlavně odmítáme hlídání bezpečnostní agenturou. Viděli jsme ve Vrběticích, k čemu to vedlo," řekl včera Deníku starosta Květné Petr Škvařil.

Dodal, že požadavky na zabezpečení skladu už sdělil vedení ministerstva obrany. Podle něj však obec armádě důvěřuje, protože provoz skladu i jeho zabezpečení byly vždy v pořádku. „Květnou prošly statisíce tun munice a nikdy se tady nic nestalo," podotkl starosta.

Podle ministra obrany Martina Stropnického by provoz areálu v Květné mohl stát zhruba sto milionů korun ročně. Sklad by mohl být zprovozněn za několik týdnů. Přípravy už začaly – v současné době se tam kontroluje elektroinstalace.

Se zprovozněním skladu v Květné však nesouhlasí blízká obec Vendolí. Část areálu totiž leží v jejím katastru a po vesnici už koluje petice proti jeho obnovení, kterou chtějí místní obyvatelé poslat na ministerstvo obrany.

Starostka Týniště: Nebezpečí nehrozí

Po obnovení provozu v Květné bude v regionu pět armádních muničních skladů. Další čtyři jsou v Týništi nad Orlicí, Čermné nad Orlicí, Mladkově a Novém Plese. „Ve všech těchto muničních skladech platí velmi přísná pravidla, která musí dodržovat stanovené alianční standardy," sdělila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

O skladu v Týništi nad Orlicí, který je umístěn ve zdejších kasárnách, jednala armáda s vedením města už na začátku listopadu, o týden později starostka Jana Galbičková areál navštívila.

„Muniční skladiště jsou vybavena elektronickými protipožárními zařízeními a mají svoji vlastní vojenskou hasičskou jednotku připravenou k okamžitému zásahu," konstatovala v prohlášení pro Deník. Objekt střeží vojenská policie, je zapracován do krizového plánu kraje a pracovníci jsou odborně proškoleni. Podle starostky je zabezpečení skladu natolik důkladné, že obyvatelům v okolí žádné nebezpečí nehrozí.

Do Květné převezou 2800 tun munice

Sklad ve Vrběticích na Zlínsku, jehož část si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci firmy při něm zemřeli. Ve skladu bylo uloženo kolem 15 tisíc tun munice, část z toho explodovala. Výbuchy se z areálu ozývaly řadu dní.

Ve druhé polovině minulého týdne vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu. Pyrotechnici ji stanovili, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách.

Podle odborníků je ve vrbětických skladech stále téměř 7000 tun munice. V Květné by mohlo být uskladněno asi 2800 tun, zbytek si z Vrbětic odvezou její majitelé, nebo bude zničena, řekli v minulých dnech ministr obrany Martin Stropnický a jeho náměstek Tomáš Kuchta.

Sklad v Květné fungoval od roku 1949. Až do roku 1970 jej používala československá armáda, pak areál předala sovětskému vojsku. Sovětská armáda sklady užívala až do svého odchodu ze země v roce 1990.