Malé partaje dosáhly po komunálních volbách velkého vítězství. Nejenom, že se jim po letech podařilo přesvědčit vládnoucí ODS k písemnému sepsání paktu, kromě toho obsadí i důležité pozice na radnici, ve výborech a komisích.

Pro Poličku se i přes těžké vyjednávání prosadilo se svým názorem, z něhož nakonec vzešel kompromis. „Dá se za něj považovat sepsání cílů pro období na roky 2014 až 2018. Šli jsme po obecnější rovině a tu se nám podařilo zpřesnit," míní lídr sdružení Pro Poličku Jan Matouš, který nakonec obsadí místo v radě, které měl tentokrát velice nejisté. Podle by se jeho sdružení v případě neúspěšného vyjednávání smířilo také s rolí v opozici, s kterou by si dokázalo poradit. „Vítěznou stranou je ODS a jejich nabídky na pokračování spolupráce si vážím," připouští nakonec Jan Matouš. Pakt bude stvrzený i přesto, že dříve se strany domlouvaly na spolupráci a prioritách ústně. „Když se něco domlouvá ústně, nedostanete se k detailům. Písemná forma a na jednání o ní vyjasní spoustu věcí. Z mého pohledu je to lepší a standardní věc," poznamenal Jan Matouš.

Slovíčkaření ne!

S uzavřením dohody je spokojený, byť menší strany prosazovaly spíše to, aby se spolupráce nejmenovala Cíle pro období 2014-2018, ale byla přímo nadepsaná jako koaliční smlouva.

„Nakonec v tom rozdíl není a spíš bychom slovíčkařili," říká smířeně Jan Matouš. S ODS a dalšími uskupeními si plácli na to, že ve městě se posílí rekreační aktivity, u nichž však není jisté, zda se je podaří uskutečnit během čtyřletého mandátu a není stanovený ani finanční limit pro chystané velké akce.

Primárně prý nešlo o funkce. Přesto se je podařilo dojednat. „Myslím si, že se nám podařilo vyjenat maximum," míní David Šáfář, první muž kandidátky KDU-ČSL. Pro Poličku proto znovu usedne ve výborech. Výrazně si však díky tomu právě polepší a upevní pozici Křesťansko-demokratická unie. Ta dostane v orgánech města mnohem více prostoru, než tomu bylo v minulém období. „Po jednáních jsme spokojení. Cíle pro radu i zastupitelstvo jsou dány. S tím jsme spokojení, i když je to zatím taková vize," tvrdí volební lídr KDU-ČSL David Šafář, jenž obsadí také místo v radě.

Jeho strana bude mít nyní na starost i obzvláště sledovaný finanční výbor, který na dlouhá léta patřil v šéfovské roli komunistovi Bohumilu Bednářovi. „Pro nás je důležité, aby především fungovala spolupráce v radě. Pravda však je, že finanční výbor patří mezi ty nejdůležitější, který schvaluje rozpočty a hlídá rozpočtové změny," váží si důvěry od koaličních partnerů David Šafář. Finanční výbor povede jeho kolega Josef Baláš.

Přesun zpět

Povoláním pedagog David Šáfář se přesune z postu předsedy kontrolního výboru na židli šéfa toho školského. „Když jsem začínal pracovat na městě, byl jsem právě ve školském výboru. Vím, jaká práce mě tam čeká a nebude to pro mě taková změna," dodává David Šafář.