Do Rudníku v Podkrkonoší vyrazili v pátek dobrovolní hasiči z Cerekvice nad Loučnou. Parta sedmi chlapů z vesnice u Litomyšle pomáhala celý víkend uklízet následky ničivé povodně. „Připravili jsme výjezdní auto a s sebou jsme vezli čistící a dezinfekční prostředky, co nám donesli dobrovolníci. V Rudníku jsme čerpali vodu ze sklepů, uklízeli nánosy bahna a vynášeli zničené věci," přiblížil Miroslav Jůza ze Sboru dobrovolných hasičů Cerekvice nad Loučnou. Pořádnou spoušť napáchal v obci potok, který je široký jenom asi dva metry a ani není moc hluboký. „Když jsme do Rudníku přijeli, lidi měli to nejhorší už asi za sebou. Domy jsou vyplavené, ale místní byli v pohodě. Někteří přitom přišli o všechno, ale byli moc rádi za pomoc," řekl hasič.

Solidarita

Cerekvičtí hasiči mají zkušenosti s úklidem po povodni přímo ze své vesnice. Pomáhat venku byli poprvé. „Víme, co voda dokáže udělat. Pomáháme druhým ze solidarity," podotkl Miroslav Jůza. Chválí koordinaci pomoci v Rudníku, kde spolu s nimi pracovalo ještě dalších asi dvacet sborů hasičů a všichni věděli, co mají dělat.
Šest dobrovolných hasičů z Jevíčka se včera vrátilo z Terezína, kde pomáhali s úklidem následků povodně. „O pomoc nás požádala starostka. Chlapi na místě hlavně čerpali vodu z domů a pomáhali s technickými věcmi," uvedl jevíčský starosta Roman Müller.

Spontánní akce

Sobotní závody dobrovolných hasičů v Osíku byly dobrou příležitostí pro sbírku na lidi postižené záplavami. Výtěžek spontánní akce poputuje vybranému sboru dobrovolných hasičů v zaplavené oblasti. „Při nástupu soutěžních družstev jsme dali krabičku, do které všichni přispěli. Peníze dali nejen hasiči, ale taky diváci. Výtěžek ještě nemáme spočítaný, ale chceme ho poslat některému hasičskému sboru, který přišel při povodni o techniku nebo vybavení. S výběrem nám pomáhá vedení Hasičského záchranného sboru České republiky," sdělil Jindřich Groulík, starosta Sboru dobrovolných hasičů v Osíku. Do zaplavených oblastí ale odjet tito hasiči nemohou. „V neděli večer byla vyhlášena povodňová bdělost, takže jsme drželi hlídky podél řeky, ale Desná zůstává v korytě," dodal Jindřich Groulík.

Navíc hasiče z Osíku čekají následující tři týdny další povinnosti. „Od čtvrtku zajišťujeme asistenční hlídky na zámku při festivalu Smetanova Litomyšl. Je to už pět let, co tady pomáháme. Jedná se o náročnou službu, kdy hasiči hlídají v nočních hodinách a zůstávají ještě hodinu po ukončení pořadu. Do postele se dostávají po půlnoci a ráno chodí do práce," vysvětlil starosta hasičů Groulík.